Els atributs i propietats nutricionals de l’oli d’oliva verge han fet evident que és un aliment que ha de formar part de la nostra alimentació diària, sigui per amanir un enciam, per fer un plat de pa amb tomàquet o per afegir-n'hi un raig sobre un tall de peix. És un aliment cardiosaludable, amb molta energia i vitamina E i, a més, conté compostos que aporten propietats antioxidants molt beneficioses per a la nostra salut.

Dins de totes les categories d’oli que tenim a Catalunya, n'hi ha cinc que destaquen per la seva qualitat i estan distingides amb una denominació d’origen protegida (DOP). Un dels olis destacats és el que pertany a la DOP Oli Terra Alta. La zona de producció d’aquesta DOP es troba a la comarca de la Terra Alta i a alguns municipis de la Ribera d’Ebre.

Afruitat i picant però també dolç

A l’inici, l’oli d’oliva d’aquesta DOP és un de color verd o groc verdós i té un gust afruitat. A mesura que avança, esdevé groc amb matisos que van del groc pàl·lid fins al groc “or vell”. Pel que fa al seu gust, es caracteritza per la seva diversitat aromàtica: a l’inici és afruitat, lleugerament picant i amarg i a mesura que avança és més dolç. A més, té unes connotacions aromàtiques que recorden a l’ametlla o la nou. 

Varietats de l’Oli Terra Alta (DOP)

L’oli d’aquesta categoria és oli d’oliva verge extra i inclou quatre varietats diferenciades:

  • Empeltre: És la varietat principal i tradicional de la Terra Alta. El seu nom deriva de la paraula empelt i el seu nom es deu que aquesta varietat es va empeltar sobre altres més antigues. És apreciada pel seu bon rendiment i el grau elevat de polifenols que conté (ajuden a conservar més temps l'oli amb tots els seus atributs).
     
  • Farga: És una de les varietats d'olivera més antiga. És molt apreciada per la qualitat sensorial del seu oli.
     
  • Arbequina: És la segona varietat que es cultiva a la Terra Alta. El seu nom prové del poble d'Arbeca, on es creu que es va iniciar el seu cultiu. És la varietat més extensa a Catalunya i és molt productiva, regular i de ràpida entrada en producció.
     
  • Morruda: Varietat minoritària a la DOP.

Com diferenciem la DOP Terra Alta?

Els envasos de l'Oli de la Terra Alta han de ser d'una capacitat no superior a 5l i es poden adquirir a botigues de tota Catalunya, però en especial en establiments situats a la zona de producció. 

Tot el procés, des de la producció fins a l'etiquetatge, es fa a la zona de producció. El grau d’acidesa, l’estat d’oxidació i la presència o l’absència de defectes són els elements que controla el Consell Regulador de la DOP. Un organisme que té per objectiu protegir i potenciar totes les característiques que fan que l’oli terraltí sigui d'una gran qualitat.   

Ruta de l’oli

Els olivers i la producció d’oli d’oliva és una activitat centenària a la comarca, tal com ho certifiquen antiquíssims exemplars d’oliveres, com el monumental Parot, a Horta de Sant Joan.

És per això que el territori ha enfocat una ruta relacionada amb la cultura de l’oli per tot el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de la comarca. Les deu poblacions per on transcorre aquest itinerari: Arnes, Batea, Bot, Caseres, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca i Villalba dels Arcs ofereixen un recorregut ple d’encants que no deixaran indiferent el viatger.

Amb la col·laboració de: