El formatge característic de l’Alt Urgell i la Cerdanya és un dels productes de Catalunya que té la distinció de Denominació d’Origen Protegida (DOP) degut a la seva qualitat.

De vaca frisona, madurat, de pasta premsada no cuita. Aquestes són les característiques d’aquest formatge de la zona. També el podem distingir per l’escorça natural de color marró clar i la pasta de color crema o marfil. I un cop tastat, notem que la textura és tendra i cremosa. És un formatge que es posa a madurar en caves durant un mínim de 45 dies, procés que li dóna la cremositat, consistència i cos característics.

L’origen d’aquest formatge està relacionat, encara que sembli estrany, amb una plaga de fil·loxera que, a començaments del s.XX va afectar les vinyes de la zona (el principal conreu en aquell moment). A partir d’aleshores, l’economia local es va haver de reorientar i van apostar cap a la producció ramadera i lletera. Al 1915 es va formar la Cooperativa Cadí, on es va començar a elaborar aquest formatge tendre i cremós a partir de la llet de la vaca de raça frisona.

El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. És per això que en l’elaboració dels formatges es pot utilitzar llet de vaca pasteuritzada recollida diàriament, quall animal, ferments làctics i clorur de sodi.

Es comercialitza per peces senceres a formatgeries i botigues especialitzades, que poden ser tallades en els establiments de venda i es presenten amb l’etiqueta adherida sobre la cara superior. A l’etiqueta figura, a més de les mencions que exigeix la legislació, el nom del producte “Formatge de l’Alt Urgell – Cerdanya. Denominació d’Origen Protegida” i el logotip.

Aquest producte té durant tot el procés un control extern realitzat per una entitat de control reconeguda pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Amb la col·laboració de:

https://web.gencat.cat/ca/inici/