Des de fa segles, al poble de Prades es cultiva la patata. Gràcies a la selecció de varietats, una tècnica acurada i una climatologia favorable ha obtingut la Indicació Geogràfica Protegida. La IGP és bastant jove, de l’any 2002, i tot i que encara està pendent de reconeixement comunitari la seva qualitat és excel·lent i no trigarà a fer-se un lloc al mercat.
És un conreu tradicional d’aquesta localitat i en tant això, es celebra una festa de la collita a mitjans de setembre. Una celebració que inclou un esmorzar amb patates al forn, una exposició del producte i les eines que es fan servir per recollir-la. La festa acaba amb un dinar en què se serveixen truites i guisats.
Quines són les característiques principals?
Les patates són de la varietat Kennebec, la seva pell és molt llisa i dura. La carn és blanquinosa i té una textura consistent però farinosa. Pel que fa el sabor és dolç, persistent i té un aroma que recorda a les castanyes.
Sistema de producció
Les patates de Prades, són unes patates que es conreen al peu de la serrada de Prades, a 1.000 metres d’altitud. Aquest factor fa que s’utilitzi una varietat especial que s’adapta millor als terrenys muntanyosos i dona com a fruit aquesta patata de característiques concretes.
Les patates de Prades, són unes patates que es conreen al peu de la serrada de Prades, a 1.000 metres d’alitud
La patata de Prades es conrea durant el més de març i es recull a mitjans del mes de setembre. El cicle vegetatiu és més llarg i per això només es recullen en una única collita a l'any. La recol·lecció és manual i es fa després que la planta mori de manera natural.
Comercialització
La seva comercialització es fa com a màxim en bosses de cinc quilos i sempre han de dur la indicació geogràfica protegida.
La producció anual oscil·la entre els 350.000 i els 400.000 kg i són comercialitzades per la Cooperativa Agrícola de Prades. És una producció poc elevada en comparació amb d’altres però té una elevada qualitat.