Ara que s’apropa el Nadal, hem de començar a pensar en els menús que farem. Sopa de galets, canelons, torrons... Entre totes les tradicions gastronòmiques d’aquesta època de l’any no pot faltar el pollastre i el capó. I entre aquests últims en destaquen els pollastres i capons del Prat, els únics de l’Estat reconeguts per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
El pollastre del Prat és l'únic de l' Estat espanyol que ha estat reconegut amb aquesta Denominació Específica
La Raça Catalana del Prat, caracteritzada per tenir la pota blava, està formada per un conjunt de gallines i galls que presenten unes característiques comunes i que són criats en explotacions ubicades als termes municipals de Castelldefels, Cornellà del Llobregat, el Prat del Llobregat, Gavà, Sant Boi del Llobregat, Sant Climent del Llobregat, Sant Feliu del Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló.
Aquests pollastres, coneguts popularment per Pota Blava, són de color nacrat i de pit allargat i la seva carn és reconeguda per la seva finor i melositat, i per no tenir greixos excessius.
Què fa tan especials els Pota Blava?
Pel que fa el seu aspecte físic, destaquen les seves plomes d’un viu ros fosc sense arribar al rogenc, amb un to més pujat en el gall, especialment a les plomes del coll i del dors. És també característic el blau pissarra de les potes i dels dits, d’on prové la seva denominació coneguda arreu. Pel que la resta de l’animal, destaquen la cresta vermella i el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i el bec fosc.
El pota blava és d’elevada qualitat, de carn fina i melosa i destaca per la intensitat del seu sabor i el gust persistent al paladar. És una carn consistent i té una olor lleugerament a fruit sec. Té una carn rica en proteïna i un contingut molt baix en greixos.
Té una carn rica en proteïna i un contingut molt baix en greixos
Els pollastres del Prat estan alimentats amb un pinso que té un 65% de cereals i la duració mínima de la seva criança és de 90 dies.
Origen del pota blava
Hi ha documentació escrita que prova l’existència d’una producció avícola reputada a la zona del Prat al s. XVIII. Tanmateix, la raça Prat o Pota Blava té orígens posteriors que es remunten a mitjan s. XIX, però va ser a l’inici del s. XX quan va començar el seu verdader estudi i expansió dirigida a la millora de la raça.
Un producte de qualitat
Cada unitat de venda porta una etiqueta numerada amb el segell europeu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), amb el nom de "Pollastre del Prat. Indicació Geogràfica Protegida", el logotip i el símbol comunitari a més de les següents indicacions:
- Edat de sacrifici
- Data de caducitat
- Tipus d'alimentació
- Número d'identificació
- Classe A i tipus de presentació
- Nom de l'entitat de control
El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la IGP compleixen els requisits establerts en el reglament.
A més a més de les seves característiques físiques pròpies, com les potes de color blau pissarra o la cresta vermella, en el mercat els pollastres i capons del Prat presenten la seva etiqueta de control del Consell Regulador, l'autèntic "Pota Blava".