Les pomes, juntament amb altres fruites i hortalisses, formen part del paisatge de les comarques gironines des de temps immemorials. En concret les pomes estan tan presents a la vida dels gironins que hi ha diverses tradicions populars relacionades amb aquesta fruita.
Després d’una llarga tradició de cultiu d’aquesta fruita, l’any 2003 Girona va aconseguir la única Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de pomes de Catalunya. Un símbol que demostra la qualitat del producte i a la vegada destaca la seva vinculació amb el territori.
La zona de producció de la IGP està situada en els camps de les comarques del Baix Empordà, l’Alt Empordà i el Gironès. En aquest territori les plantacions gaudeixen d’un clima privilegiat, influït per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus. El clima, caracteritzat per temperatures suaus i fresques i amb contrastos marcats entre el dia i la nit fan que el resultat sigui d’una qualitat elevada.
Les varietats de la Poma de Girona
Són pomes de les varietats Golden, Red Delicious, Gala i Granny Smith de les categories comercials extra i primera. Són pomes amb una duresa superior als fruits de les mateixes varietats cultivats en altres zones degut a les característiques mediambientals de l’àrea geogràfica de la IGP.
- Golden: Fruit de color groc verdós, de pell fina i llisa. Té una polpa blanquinosa, consistent, sucosa, cruixent i de sabor dolç i molt aromàtica.
- Red Delicious: Fruita de color vermell i de pell llisa o estirada. Té una polpa blanquinosa, consistent i ensucrada.
- Gala: Fruita bicolor, vermell i crema. Té una pell amb estries marcades, una polpa blanca, consistent i molt cruixent. El seu sabor és dolç. És ideal per al consum en fresc i amanides.
- Granny Smith: Fruita de color verd intens amb lenticel·les blanques. Té la polpa blanquinosa, compacte, consistent i sucosa. De sabor és més àcida que les altres varietats.
La poma de Girona es cultiva en un exclusiu nombre de finques que compleixen la norma de Producció integrada, un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb el medi ambient i la salut dels pagesos i consumidors.