Joan Carles I sempre ha estat un home de negocis. Amb Iñaki Urdangarin tenia una relació molt estreta. Encara que no va sortir culpable del cas Nóos, de fet ni el seu nom no va aparèixer, l'exmonarca era coneixedor de tots els moviments d'aquest entramat. Aquesta setmana està aixecant molta polseguera el nou llibre de David Fernández i José María Olmo sobre la vida més fosca de l'emèrit. Després de revelar l'existència d'una presumpta filla il·legítima, una cosa que ell mateix va negar en rotund, al segon capítol parlen d'una estafa.

Els periodistes expliquen que Juan Carlos va viatjar a Irlanda el juliol de 2017. Ja era emèrit i tenia més temps lliure. Es va allotjar a la mansió d'un amic seu, l'industrial mexicà Allen Sanginés-Krause. El seu castell es trobava a Clonmellon, a 75 km a l'oest de Dublín. "El monarca havia conegut Sanginés-Krause quan aquest era responsable del banc nord-americà Goldamn Sachs a Espanya, encara que no van establir un vincle de confiança fins després de l'abdicació. Corinna ja havia fet negocis en passat amb el banquer. Joan Carles I i Sanginés-Krause pertanyien a esferes diferents, però el rei emèrit va considerar que el financer podia resultar-li útil després de l'abdicació", relaten els periodistes en un extracte al què ha tingut accés Vozpopuli.

Juan Carlos al cotxe efe

L'home, natural de Mèxic, va estudiar la seva carrera universitària en l'Institut Tecnològic Autònom de Ciutat de Mèxic. Posteriorment, va ingressar a la universitat d'Harvard, on es va doctorar en Economia. Sempre s'ha dedicat al món de la banca d'inversió. Es va fer amb les personalitats més importants del món.

"Ocupava un seient en l'organisme que gestiona els principals castells del Regne Unit, entre ells, la Torre de Londres i Kensington Palace; formava part del consell d'antics alumnes d'Harvard; era membre fundador de la Fundació Europea per a la Falconeria i parlava sis idiomes, entre ells, rus i alemany", detallen els periodistes a l'últim llibre sobre Juan Carlos. Encara que no era una de les persones més riques, el seu olfacte al món de la banca va despertar l'interès de Joan Carles.

20 milions d'euros desapareguts

En abdicar i deixar el seu tron Felipe, Juan Carlos volia fixar la seva nova residència a Londres i allà començar de zero. La seva intenció era teixir una nova xarxa de contactes, i per a això necessitava un gestor financer. Sanginés-Krause se'n va encarregar. El 2014, el rei Joan Carles tenia fundacions i testaferros amb milions d'euros en diferents bancs i països. El banquer mexicà sabria gestionar-los.

https://www.youtube.com/watch?v=UeEwI90IPsA

Aquell estiu Juan Carlos li confessa l'expert en banca que acaba de rebre 20 milions d'euros i tenia intencions d'invertir-los en una estructura offshore diferent de les que ja utilitzava per diversificar riscos i obtenir noves plusvàlues. En banquer es va oferir a invertir aquests diners i augmentar el seu valor sense que ningú sabés qui és el veritable propietari.

"La resposta de Sanginés-Krause provoca estupor a Joan Carles I. L'inversor mexicà li explica que la inversió ha estat un desastre. Els diners s'han esfumat i no poden fer res per recuperar-lo. No hi ha manera de desfer la inversió i reintegrar-li els fons", es detalla al llibre 'King Corp'.

Joan Carles sabia perfectament que 20 milions d'euros no es podien perdre en la seva totalitat. Havia estat estafat i no es podia creure que algú s'hagués atrevit a fer-ho.