Amb el rei Carles III enfrontant una batalla contra el càncer als seus 75 anys, l'anticipació entorn del seu eventual funeral ha guanyat espai als tabloides britànics i a les xarxes socials. Tanmateix, seguint la tradició real, és el mateix sobirà que determina els detalls del seu ritu fúnebre. La precisió i l'esplendor han de ser impecables en el moment en què un monarca mor.
El protocol per als arranjaments del funeral del monarca britànic requereix un nom en codi, i en aquest cas, el rei Carles ha seleccionat "Operation Menai Bridge" com la designació per al seu propi funeral. Carles, qui va ser príncep de Gal·les durant un període de seixanta-quatre anys abans d'ascendir al tron, ha optat per honrar amb aquest nom un pont gal·lès. Això contrasta amb l'elecció de la seva mare, la reina Isabel II, que va utilitzar el terme "Operació London Bridge", nomenada en honor al famós pont londinenc.
La BBC: l'encarregada d'anunciar el dol nacional
La BBC ha estat designada com l'única entitat autoritzada per donar a conèixer la notícia de la mort del rei Carles III com a part de l"Operació Pont de Menai". Aquesta mesura garanteix que la difusió de la notícia sigui manejada amb la màxima solemnitat i respecte. Tanmateix, abans que la BBC pugui fer l'anunci, es requereix que s'informi primer els membres de la Família Reial, així com el Primer Ministre en funcions i diversos ministres del govern. Aquest procediment és similar al que es va implementar després de la mort de la reina Isabel II el 2022. Tanmateix, es pot destacar que el príncep Harry ha afirmat haver-se assabentat de la mort de la seva àvia a través de les notícies en línia, la qual cosa marca una excepció a aquest protocol.
Dies de dol i detalls del funeral
A més de l'exclusivitat de l'anunci per part de la BBC i els protocols de comunicació, l"Operació Pont Menai" també estableix detalls específics sobre els dies de dol i els esdeveniments relacionats amb el funeral del sobirà britànic. Segons els informes, s'ha confirmat que el període de dol s'estendrà per un total de deu dies, des del moment en què s'anunciï la mort del sobirà fins a la celebració del funeral. Igual com va succeir amb la Reina Isabel, està previst que el cos del monarca sigui exposat primer a Edimburg i després a Londres.
Seguint els passos dels seus pares, Felipe i Isabel, Carles ha supervisat personalment la ruta que el seu fèretre prendrà des del Palau de Buckingham fins a l'abadia de Westminster, així com la selecció d'himnes i música que s'interpretaran en el seu funeral. D'acord amb els desitjos del monarca, aquest esdeveniment serà notablement menys luxós que el de la seva mare, amb un nombre limitat de convidats. A diferència del funeral d'Isabel, que va comptar amb l'assistència de fins a dues mil persones, Carles ha optat per una cerimònia més íntima i austera. Quan mori el rei Carles III, el príncep Guillem serà anunciat immediatament com a nou rei, mentre que la seva esposa, Kate Middleton, es convertirà en reina d'Anglaterra. El nou monarca tindrà l'opció de dir-se Guillem V o triar un altre nom real. A més, el seu fill gran, el príncep George, es convertirà en el nou príncep hereu.