No són bons temps per a la Família Reial britànica. A més dels diagnòstics de càncer del rei Carles III i Kate Middleton, la monarquia s'enfronta ara a una sèrie de crítiques per part del poble britànic a causa de les escandaloses despeses dels monarques, Carles III i Camilla Parker Bowles. I és que, segons s'ha donat a conèixer recentment, la Casa Reial britànica va rebre a l'exercici fiscal 2023-24 un total de 86,3 milions de lliures (102,6 milions d'euros) de subvencions de l'Estat per cobrir les despeses dels compromisos oficials dels reis, així com el manteniment dels seus palaus i propietats.

Aquesta "subvenció sobirana" que rep el sobirà britànic es costeja amb un 15% del 'Crown Estate', els béns patrimonials de la Corona britànica que administra l'Estat des del segle XVIII, a canvi de donar aquesta milionària xifra al monarca de torn, i que a partir del proper any fiscal es reduirà fins al 12%, segons l'acordat pels fideïcomissaris reals el passat mes de juliol de 2023.

Despeses opulentes en temps de crisi

Ara bé, d'acord amb aquest informe, durant l'últim exercici fiscal la major part dels diners, uns 51,8 milions de lliures (61,6 milions d'euros) es va destinar a "viatges oficials, manteniment de propietats i costos operatius" del regnat de Carles III i Camilla Parker Bowles, mentre que els 34,5 milions de lliures (41 milions d'euros) restants es van destinar al titànic Programa de Reforma del Palau de Buckingham, que s'estendrà fins a 2027 o una mica més, a causa de la complexitat i la magnitud del projecte.

Ara bé, a causa que cada britànic destina 0,77 lliures (0,92 euros) dels seus impostos a la corona, que, amb l'addició temporal dels diners per al programa de reforma del palau de Buckingham (fins a 2027), ascendeix a un total d'1,29 lliures (1,53 euros), els ciutadans han expressat la seva indignació a causa de les enormes despeses de la monarquia en "viatges i reformes" en temps d'austeritat. De fet, l'informe assenyala que "pesi als desafiaments recents de salut" que han afectat a dos dels membres més importants de la Corona britànica, la Família Reial va seguir endavant amb la seva agenda oficial, per la qual cosa en van realitzar 2.300 compromisos i visites oficials tant dins com fora del Regne Unit. A més, van rebre més de 105.000 convidats en un total de 400 esdeveniments duts a terme en les residències oficials que han estat finançades amb els diners dels contribuents.

Justificacions en un context de descontentament públic

Malgrat les crítiques rebudes, el tresorer del rei, Michael Stevens, va assegurar en un comunicat que la quantitat percebuda no es va incrementar per tercer any consecutiu, "malgrat els costos suplementaris incorreguts pel canvi de regnat i les pressions inflacionàries de doble dígit que van impactar en els béns i serveis de totes les organitzacions". Tanmateix, la justificació de la Casa Reial sobre la necessitat de seguir endavant amb els seus compromisos, fins i tot en temps difícils, és rebutjada per molts que argumenten que, mentre que els royals tenen la responsabilitat de complir els seus deures, també és necessari que mostrin empatia amb el poble que els sosté. L'alt cost de la vida actual i la necessitat d'austeritat han generat un ambient de desaprovació creixent cap a la monarquia, que se sent distant de les realitats quotidianes dels seus súbdits.