Fa un parell de setmanes la princesa Elionor posava el punt i final a la seva estada a l'internat de Gal·les on durant dos anys ha estat estudiant el Batxillerat Internacional. La princesa espanyola s'acomiada de l'UWC Atlantic College on ha estat ben amagadeta pels seus papis, impedint que veiéssim l'hereva en cap imatge o acte al costat dels seus companys, amics i nòvios que ha tingut, proporcionant imatges només del dia que la noia va arribar al castell i del dia que els hi donaven el diploma amb el títol i van anar a veure-la els seus pares i la seva germana. Una trobada on van fer-se un selfie davant d'uns contenidors de brossa, amb primeríssims primers plans de la boca amb coses negres del rei Felip.
Quan una jove Borbó marxa, una altra n'entra. I és que la germana petita d'Elionor, la infanta Sofia, agafarà el relleu de la seva germana gran i serà ella qui a partir del setembre d'aquest any anirà a Gal·les, al mateix centre, a fer el mateix que l'hereva, estudiar el batxillerat. Una cosa que vaticinem que segur que passa serà l'hermetisme dels seus pares i la sobreprotecció habitual. Si esperen imatges de Sofia amb els seus nous companys, esperin asseguts. El que sí que canviarà a l'UWC Atlantic College serà el model educatiu, que pretenen canviar, si no com un mitjó, sí de manera substancial. Venen canvis a l'internat, ja que la direcció del centre promet mesures en aquest sentit, que s'aplicaran a partir del nou curs escolar.
Segons recull Vanity fair i ha avançat The Times, "el colegio de las hijas de los reyes ha sido el elegido por la Organización del Bachillerato Internacional para probar una versión actualizada de este programa de bachillerato, creado en 1968 y enseñado en 40.000 escuelas de todo el mundo". Objectiu: preparar l'alumnat per fer front a les crisis globals que amenacen el futur del planeta i que quan els estudiants acabin els seus estudis, siguin “excepcionalmente empoderados”. Com ho faran? Un grup de 20 alumnes canviarà un terç del programa per 300 hores d'estudi en quatre noves àrees: biodiversitat, energia, alimentació i migració. De què s'encarregaran els alumnes triats per aquest projecte pilot? D'estudiar crisis com l'escalfament global i dissenyar estratègies per solucionar-ho, per posar-hi fil a l'agulla. Una a Gal·les i l'altra al seu país d'origen. Serà Sofia una de les escollides? Es convertirà en el futur en una de les líders que encapçalin aquesta problemàtica?
Més novetats: no hi haurà examens per a aquests alumnes: “El modelo de evaluación tradicional suele provocar que los alumnos olviden lo aprendido en cuanto acaban los exámenes”, explicava al Times el director de la Organització del Batxillerat Internacional, Olli-Pekka Heinonen. “Estamos experimentando con nuevas maneras de evaluar sin exámenes. El objetivo es fortalecer el aprendizaje y la comprensión y que lo que hayas aprendido se convierta en parte de ti”. De moment, serà un canvi que afectarà, com dèiem, a una vintena d'alumnes, però l'objectiu del centre és aplicar-ho en la seva totalitat l'any 2027.