La Commonwealth és una idea, una mancomunitat que agrada a molts. Al Canadà, per exemple, té molta afecció i fins a dia d'avui en els dòlars en forma de bitllet es pot veure el bellíssim rostre de l'antiga reina Elisabet II. A Austràlia no té tanta acceptació. "Una vegada finalitzat el regnat de la reina Isabel II serà el moment de dir: val, és hora de deixar això enrere", va arribar a dir mesos abans del traspàs de la capitost de la Commonwealth el primer ministre australià Malcolm Turnbull. Fins i tot Antigua i Barbuda, un altre membre de la mancomunitat més gran del món (2.500 milions d'habitants), ja ha anunciat que farà un referèndum. La Commonwealth està en hores baixes.
I està en hores baixes per culpa de Carles III, l'actual rei i successor d'Elisabet d'Anglaterra. Ella era molt estimada i ell no: ara li tiren ous quan va pel carrer, una cosa impensable amb Her Majesty The Queen Elizabeth. I si li tiren ous de gallina a Anglaterra, al seu propi país, imaginin-se què li han de voler fer a Austràlia, un país de l'altra punta del món del qual Carles és el rei sense gairebé trepitjar-lo. Una de les últimes vegades que va estar allà, ho va passar molt malament. Ho recordem... Carles, llavors, era el príncep hereu i estava casat amb Lady Di. Datava l'any 1994 quan, en ple mes de gener, Carles va ser convidat a dirigir un discurs al Darling Harbour de Sydney.
Allà tot anava com una seda fins que el caos es va apoderar de la sala d'esdeveniments. Un energumen havia tret una pistola i havia començat a fotre trets com si estigués al Salvatge Oest. Es tractava d'un estudiant de 23 anys, carregat de mala bava, però amb molt poc encert, que va intentar matar el fill de la reina. Valent, el príncep no es va acovardir i amb prou feines es va immutar: confiava en el seu equip de seguretat. Mentre la majoria dels presents a la sala s'enfilaven per les parets a la recerca d'auxili, Carles es quedava quiet, impertèrrit. El tirador, el nom del qual era David Kang, va ser aplacat ràpidament per la Guàrdia Reial. Per sort...
Els motius del tret i el càstig
Aquest és un acte de bogeria que no té justificació. Però Kang, després d'haver disparat des de 6 metres amb dues bales de foguejament al futur rei i no haver encertat, va voler explicar el per què de la seva terrorífica acció. Segons va explicar, els motius del tret estaven directament relacionats amb el tracte de més de 100 sol·licitants d'asil cambodjans detinguts en camps de concentració d'Austràlia. No obstant això, Kang va ser acusat d'amenaces amb violència il·legal i va haver de complir una pena de servei. En comptes d'entrar a la presó, que és el que hagués passat a qualsevol altre país on hi ha un intent de magnicidi, Kang només va haver de complir 500 hores de serveis socials.