El passat 15 de maig ens fèiem ressò de l'estrena del primer retrat oficial del regnat de Carles III. Una obra visualment molt potent, especialment per les tonalitats utilitzades per Jonathan Yeo. L'home va exhaurir les existències del vermell, els coneguts i els que estan per descobrir-se. La sentència del poble va ser unànime: el rei tenia les mans plenes de sang... o aniria directament a l'infern. Tot molt a favor, clar que sí. Cosa especialment reconfortant en un moment de salut delicat com l'actual. Ja és tard, però. El mateix Carles va haver de beneir l'obra en presència de l'artista i de les càmeres. El que no sabia és que el quadre li portaria més disgustos.  

La galeria d'art de Philip Mould a Londres exposa aquest retrat, ideat originalment per al 50 aniversari com a príncep de Gal·les, però que la mort d'Elisabet II va convertir en el d'un rei. L'obra atrau la mirada d'experts, aficionats o senzills tafaners, però també la d'un públic molt especialitzat: els activistes d'Animal Rising, una organització pels drets dels animals. Aquest grup s'ha sumat a la tendència de protestar vandalitzant obres d'art exposades a museus de tot el món, popularitzada durant els darrers anys. Dues persones han tunejat la pintura, desfigurant el Cap d'Estat britànic amb uniforme de la Guàrdia Gal·lesa. L'han convertit en una caricatura. En un còmic sagnant. 

El retrat de Carles III / Instagram
El retrat vandalitzat / X

La protesta ha consistit a posar-li la cara d'un dels personatges de 'Wallace i Gromit', una famosa animació audiovisual anglesa, al costat d'un globus de text on es llegeix: "No cheese Gromit, look at all this cruelty on RSPCA farms!" És a dir, que el gos Gromit es queda sense formatge perquè "mira quina crueltat a les granges de l'RSPCA". Aquestes sigles són les de la Reial Societat de Protecció contra la Crueltat Animal, amb patrocini directe de la Casa Reial. 45 explotacions, segons un informe d'Animal Rising, incompleixen les normes. La bufetada és potent, segons experts internacionals com Larissa Jerger, de l'alemany 'Bunter': malgrat apuntar-se últimament al negoci de les hamburgueses al seu restaurant reial, el rei Carles III sempre s'ha caracteritzat per la defensa dels drets dels animals. Per això en fa tant de mal. 

Els activistes volen que el rei suspengui les aportacions de Buckingham Palace a aquesta organització, mentre defensen la producció d'aliments d'origen vegetal. Per aconseguir l'atenció reial han tocat diversos elements sensibles: el primer, l'ofensa de desfigurar el seu gran retrat quan encara està malalt de càncer. El segon, que l'acció vingui d'una facció amb la qual combrega en molts aspectes. I tercer, i no menys important, que hagin triat un dels personatges de ficció preferits del marit de la reina Camil·la. "Esperem que li sembli divertit, però també que reconsideri seriosament si vol ser associat amb el patiment terrible a les granges de la RSPCA. Ha dit que és sensible a la qüestió, ara toca demostrar-ho". Toca retratar-se, Carles.

Carles III descobreix el seu retrat / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!