Salmán bin Abdulaziz és el rei, el xeic, l'emir de l'Aràbia Saudita. Avui el seu país, una dictadura de manual, serà blanquejada una vegada més a Qatar per jugar contra l'Argentina. Leo Messi té en el punt de mira els jugadors saudites i pretén fer-los un vestit d'època. A la grada serà observat, a més de pel xeic, pel príncep hereu, el mafiós Mohamed bin Salmán. Diuen que és un paio aperturista perquè permet ja a les dones conduir i anar als estadis de futbol sense companyia masculina, com si això fos un gran avenç. També diuen que va ordenar l'assassinat del líder opositor Jamal Khashoggi. En definitiva, no és aigua clara. Fa por.
A més, ambdós -el rei i el príncep-, pertanyen al clan -a la dinastia- Al Saud, que pasta una fortuna incommensurable i totalment impensable per a tu, que estàs llegint això. Els Al Saud tenen a les seves butxaques 1'6 milions de milions de dòlars, la qual cosa ve a ser més d'un trilió i mig de dòlars. En números: 1.600.000.000.000$. Aquesta, a més, és una fortuna de la qual poden disposar 2.000 personalitats d'aquesta selecta família de més de 15.000 membres. Una cosa totalment surrealista, sent els líders d'aquesta grotesca quantitat el príncep Alwaleed bin Talal Al Saud (20 mil milions de dòlars) i el mateix príncep hereu, el qual pastaria 5.000.000.000$.
Què fan amb aquesta pasta?
Ha d'avorrir tenir tants diners i no haver de fotre brot per guanyar-te la vida. De vegades pensem què faríem si fóssim milionaris, però tota la cultura de l'esforç la perdríem. Cal pensar que ser milionari també et pot portar a la ruïna i a creure't millor que ningú. També a fer salvatjades, com comprar quadres a preu d'hotel de luxe. És el cas de Bin Salmán. El futur emir saudita va participar en una subhasta per adquirir el quadre original de Leonardo da Vinci Salvatore Mundi. Quan competeix algú contra un xeic d'aquest nivell, sempre té les de perdre. Bin Salmán va guanyar la subhasta: la pintura de l'artista italià li va costar 389 milions de dòlars, quatre vegades el que va costar el fitxatge de Cristiano Ronaldo pel Reial Madrid. Una burrada.
Ostentació pura i dura
El que ha fet el príncep hereu amb aquest quadre no té nom. No el té a casa seva guardat per observar-lo i inspirar-se: al contrari. El passeja com un trofeu al seu descomunal iot, el qual li va costar només una mica més que el propi quadre. Valorat en 485 milions de dòlars, el Serene -així és batejat el súper iot- té una eslora de 134 metres i és considerat com un dels deu iots més grans del món. Té, a més, set cobertes, un hangar i dos heliports. En total són 4.500 metres quadrats de coberta que, sumats als més de 100 metres de profunditat submarina del iot, fan d'aquest el millor del món. Va ser construït l'any 2011 per un italià i ara el passeja per les aigües del mar aràbic l'energumen de bin Salmán. Avui l'Argentina els donarà una bona lliçó.