Espanya ha patit una de les tragèdies més devastadores en dècades. Fa tres setmanes, una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) va impactar severament a València, deixant una empremta de destrucció que encara requereix enormes esforços per ser superada. Diverses localitats properes, com Paiporta i Chiva, van quedar completament submergides sota l'aigua. Les escenes eren desoladores: cases destrossades, milers de persones sense accés a electricitat o aigua potable, més de 200 morts i centenars de desapareguts la recerca dels quals continua.

La gestió inicial del desastre va generar una forta polèmica. La ciutadania va criticar durament la falta d'acció durant les primeres hores crucials i l'absència d'ajuda immediata. La indignació n'ha portat molts a exigir la dimissió de Carlos Mazón, president de la Comunitat Valenciana, assenyalat com a responsable d'aquesta resposta insuficient.

valència Dana / Foto: Jorge Zapata / Efe

Al mig de la tragèdia, també han sorgit nombrosos actes de solidaritat. Milers de voluntaris, tant de València com d'altres parts d'Espanya, s'han desplaçat a les zones més afectades per col·laborar en les tasques de neteja i suport. Han brindat assistència a persones grans, ajuda mèdica i fins i tot atenció veterinària. Persones anònimes i figures públiques han ofert el seu temps, esforç i recursos econòmics, demostrant que, en els moments més foscos, la ciutadania s'uneix per tirar endavant els seus. Sense aquesta mobilització espontània, les conseqüències de la catàstrofe haurien estat encara més greus.

Els joves volien involucrar-se amb les tasques de neteja a València

El cap de setmana passat, els reis Felip VI i Letizia van visitar la "zona zero" amb la intenció de mostrar el seu suport i buscar solucions al costat dels afectats. Tanmateix, la seva presència no va ser bé rebuda per molts. Enmig d'un ambient carregat de tensió i enuig, van ser esbroncats i fins i tot assolits per boles de fang llançades per alguns presents. L'elecció dels seus acompanyants, el president del Govern Pedro Sánchez i el president autonòmic Carlos Mazón, va contribuir a l'hostilitat. No obstant això, es preveu que Felip VI torni a la zona en els propers dies, aquesta vegada sense companyia política, en un intent de calmar els ànims i reconnectar amb els ciutadans.

Per la seva part, les joves Leonor i Sofia, filles dels monarques, van expressar el seu desig d'acompanyar els seus pares en aquesta visita, però finalment no ho van fer. Segons fonts properes, els seus pares van decidir que no era prudent exposar-les al clima de crispació. Tot i així, les joves van manifestar el seu interès a col·laborar activament, mostrant la seva disposició a participar en les tasques d'ajuda com qualsevol altre ciutadà.

Tres fills Urdangarin GTRES

En contrast, altres membres de la família reial, com els fills de la infanta Cristina, s'han mantingut al marge d'aquesta tragèdia. Cap d'ells no ha ofert suport, ni físic ni econòmic, el que ha generat crítiques addicionals cap a la monarquia. Pilar Eyre, periodista especialitzada en temes de la Casa Reial, va opinar que aquesta crisi hauria estat una oportunitat única perquè tota la família, especialment els joves, s'involucrés de manera activa i reforcés el seu vincle amb el poble espanyol.

Ara se sap que alguns dels Urdangarin, així com els Marichalar, tenien intencions d'anar a fer treballs de neteja, com molts altres rostres coneguts, tanmateix, Casa Real novament va demanar que ningú no s'involucrés en la tragèdia. Han perdut una oportunitat d'or.