No hi ha dubte que la IMATGE, amb majúscules, dels darrers dies, a nivell espanyol, la vam veure dissabte a Gal·les. Allà la princesa Elionor va celebrar la seva graduació a l'internat on durant dos anys ha estudiat el Batxillerat Internacional. El UWC Atlantic College va vestir les seves millors gales per acomiadar els estudiants amb tots els honors i entregar els respectius diplomes. I cap allà que hi van anar els pares de la criatura, uns Felip i Letícia orgullosos, i la germana petita de la protagonista, la infanta Sofia. Tots quatre, un cop acabat l'acte, van immortalitzar el moment amb una comentadíssima foto. Un selfie, que sigui dit de passada, van fer sense tenir en compte tot l'escenari, per exemple, els contenidors de brossa que es veien darrere seu, metàfora de la monarquia, o el primeríssim primer pla amb coses negres a les dents de Felip.

selfie familia reial
El selfie 'reial' / @CasaReal
selfie familia reial contenidors
El selfie 'reial' / @CasaReal

Un selfie que numèricament, va demostrar que la monarquia espanyola necessita una sacsejada. L'ideal seria que en ple any 2023 no hi hagués reis, però com a mínim, que si n'hi ha, estiguin en sintonia amb l'època en que estem. Aquestes són les xifres. Segons explica El Español, "El post que contiene el selfie se ha visto cuatro millones de veces, tiene casi 20.000 'me gusta', 2.832 retweets y poco más de 1.200 comentarios. También es llamativo el aumento de seguidores del perfil de Twitter de la Casa del Rey tras la publicación. Según Social Blade, herramienta especializada en redes sociales, sólo el fin de semana la cuenta obtuvo 2.268 followers". Que traduït, segons els experts significa que "Si se utilizasen las redes de manera menos corporativa, tendrían mucho más alcance. Deberían de darse cuenta de que las redes sociales funcionan y la gente quiere saber más de ellos".

elionor graduat pares i germana mirant
La família reial, a la graduació d'Elionor / @CasaReal

A banda del selfie, el UWX Atlantic College va publicar a xarxes socials una imatge curiosa, on s'acomiadava de tots els alumnes que s'acaben de graduar, la promoció d'aquest 2023, tots davant del castell, una mena de "On és Wally?", però amb la princesa. La foto, de totes maneres, va ser una més de les moltes que el centre publica, per exemple, a Instagram. Una paraula que deu sonar marcià a Zarzuela. "¿Instagram? ¿Eso qué es lo que es?". La monarquia espanyola, sempre a la cua de la modernitat i dels temps que corren, sembla que visqui en un altre segle. En una època en que tota la vida la tenim al mòbil, i on tothom utilitza les xarxes, a Casa Reial es limiten a fer un parell de tuits al dia explicant els actes que tenen a veure amb els Borbons, institucionals i amb un to soporífer, que deuen mirar els quatre monàrquics de torn. Però que la ciutadania passa, per poc interès i pel tuf a naftalina que desprenen les publicacions.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UWC Atlantic (@uwcatlantic)

Tal i com explica l'esmentat mitjà, pel que fa als Borbons, "El siguiente paso sería abrir una cuenta de Instagram, una asignatura pendiente en la monarquía española y que los distancia por completo de otros royals europeos". I és que "Las redes son el principal canal de comunicación de las nuevas generaciones, pero no sólo basta con estar, sino que hay que saber estar y generar contenidos que conecten con la audiencia. Si vas a tener redes para dar a conocer tu agenda diaria sin ningún tipo de implicación personal, no van a funcionar". I és que si ho comparem amb cases reals de tota Europa, per exemple, els britànics, els holandesos o els belgues, la diferència és abismal. Quan allà tot són publicacions desenfadades, espontànies i que connecten, tenim curiositat per veure com serien els post que pengessin a Zarzuela. Si és que això arriba a passar algun dia: "En temas digitales la monarquía española va muy despacio y todavía no estarían maduros ni preparados mentalmente para las redes", diuen els experts com Arantxa Pérez, experta en màrqueting digital. I té tota la raó.