Som en ple debat sobre la llibertat d'expressió. Vivim uns dies on s'han retirat llibres, obres o cançons. El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per la sentència a dos joves que van cremar fotografies del monarca. A Banyoles cremen més fotografies per celebrar-ho. Temps difícils per fer, dir o opinar el que es vulgui. Sobretot de la Casa ReialCon la Iglesia hemos topado. O millor dit, con la monarquía hemos topado.

EFE

Molts es pensen, ells els primers, que els Borbons són com aquell plat de verdures que ens feia menjar la mama sí o sí. O lo tomas o lo tomas. I sense dir ni piu. Traduït: cal menjar-se la monarquia sense dir que no t'agraden les bledes. Però això no fa que ens sorprenguem cada vegada que coneixem alguna praxis "peculiar" de la Casa Reial. Sobretot, relacionada amb el que es diu o es deixa de dir d'ella.

Roberto Lázaro

Ha estat la cronista blava per excel·lència, Pilar Eyre, qui ha tornat a donar en el clau, o en el Toisón de Oro, al fer-nos sabedors a Lecturas d'un fet que tot i el pas dels anys, no deixa de sorprendre. La periodista explica que ha estat xerrant amb Ximo Rovira, mític presentador d'un programa que va passar a la història per ser l'embrió de molts dels programes del cor que coneixem avui, Tómbola.

Canal 9

Tómbola era una barreja bizarra de luz y de color que s'emetia pel Canal 9 valencià a finals dels 90. Una espècie de safareig de pati interior amb una fauna com Jesús Mariñas, Karmele Marchante, Pocholo Martínez Bordiú, Jimmy Giménez Arnau o Lydia Lozano. El millor de cada casa. L'epítom de la telebrossa. Els de Sálvame​ eren uns passarells al seu costat. No deixaven títere con cabeza. Parlaven del mort i de qui el vetlla... Menys de la monarquia...

TVE

Rovira li ha explicat a Eyre que de tant en tant, rebien al programa una trucada de Sabino Fernández Campo, ex secretari general i home fort de la Casa Reial. Què els hi deia? "Aquí en la Casa se ve el programa"... Vuit simples paraules que contenien dins seu molt més que un afalac. Era una recomanació. Aquella frase volia dir que res de tocar la monarquia. Era com l'escena del cap de cavall al llit d'un productor de cinema a la pel·lícula El padrino. Però més subtil. Els de Tómbola captaven la indirecta i no deien res de la Casa Reial. Què rebien a canvi? Ser convidats tots els anys, i tot l'equip sencer del programa, a celebrar el sant de sa majestat el rei Joan Carles.

EFE

La conveniència o no del Tómbola a la graella televisiva va arribar a la Zarzuela, com abans havia arribat a l'àmbit polític: un parlamentari d'Izquierda Unida, Fernando Martín, va arribar a dir: "Hay vileza y bajeza moral, se produce violencia verbal y física, se bebe alcohol y los invitados se emborrachan delante de las cámaras". Mariano Rajoy, llavors ministre d'Educació i Cultura, de la seva banda, va dir que no era contrari a la seva emissió. 

Telecinco

Però Tómbola va acabar el 2004. El seu relleu? Només cal posar Telecinco a la tarda. L'11 d'octubre se celebra el sant del rei Felip. Estarem pendents de si veiem a la festa Kiko Hernández o Belén Esteban.