El futur de Joan Carles I es presenta incert, especialment respecte al seu enterrament. Als seus 86 anys, l'exmonarca s'enfronta a una sèrie de problemes de salut que l'han portat a sotmetre's a diversos tractaments de medicina regenerativa. La seva preocupació per la imatge pública i el seu estat físic és evident; tem que es filtrin imatges seves en una cadira de rodes, una cosa que considera la seva humiliació més gran. Aquest desig de mantenir una aparença digna contrasta amb la realitat de la seva situació, ja que ha hagut d'abandonar la cort i viure en l'exili, el que ha marcat un dràstic canvi en la seva vida.
El fet que Joan Carles hagi deixat de ser un membre actiu de la família reial implica que els seus desitjos per a un funeral d'Estat tal com ell ho imagina poden no complir-se. Encara que anhela un comiat majestuós similar a la que se li va rendir a la reina Isabel II, el desenllaç de la seva vida sembla encaminat cap a un esdeveniment més sobri, potser comparat amb el que va tenir Constantí de Grècia, germà de la reina Sofia.
Joan Carles I no cap al Escorial
El protocol que se seguirà en l'enterrament de Joan Carles I serà sens dubte interessant. Segons les normes, se li atorgaran honors militars, però això es realitzarà sota la designació de Príncep d'Astúries, ja que, després de la seva abdicació, ja no és tractat com a rei. Això planteja interrogants sobre la magnitud de l'esdeveniment; el Govern decidirà la seva categoria oficial, encara que la família reial podria inclinar-se per una cerimònia més íntima, reservada per a amics i familiars propers. Tot i així, la presència d'honors militars serà inevitable, atesa la seva posició prèvia.
Una de les grans preocupacions de Joan Carles I és el lloc del seu enterrament. Ha manifestat el seu desig de ser inhumat al panteó dels Borbó al Monestir d'El Escorial. Tanmateix, aquest desig es complica a causa que el panteó es troba complet.
Casa reial estudia dues alternatives
La reina Sofia, per la seva part, ha expressat que no desitja ser enterrada allà, la qual cosa genera un dilema per a ambdós exmonarques, que es quedarien sense un lloc on descansar. Encara que s'ha discutit la possibilitat d'ampliar el panteó, també s'estan considerant altres alternatives per a l'enterrament, ja que Felip VI i Letícia han optat per no ser enterrats amb el passat.
Marina Fernández, directora de Comunicació del Grup Escola Internacional de Protocol, ha compartit a El Español dues alternatives viables per al lloc d'enterrament. La primera opció és la Catedral de La Almudena, un lloc significatiu al cor de Madrid, on podrien retre's els honors que mereix un exrei. La segona alternativa suggereix la possibilitat d'habilitar un espai específic dins del Palau Reial.