L'arribada de Letícia Ortiz a la Casa Reial va suposar una autèntica revolució interna. Des del primer moment, Letícia va tenir clar que havia de protegir el seu futur com reina i, per a això, eliminar qualsevol rastre que pogués associar-la als Borbó de forma negativa. Durant els seus primers anys com a princesa, va treballar en teixir la seva revenja silenciosa contra un dels seus enemics més grans, Joan Carles I. Les malifetes del rei emèrit havien deixat ferida de mort la imatge de la monarquia, i tant Letícia com Felipe VI sabien que havien d'actuar.
La primera gran decisió va ser la de trencar vincles amb la resta de la família reial. Més tard, va arribar l'exili de Joan Carles als Emirats Àrabs, i es va establir que la Casa Reial quedaria formada només per Felip, Letícia, Elionor, Sofia i la reina emèrita Sofia en un paper més residual. Era un pas imprescindible per assegurar el regnat de Felipe VI i preparar el futur de la princesa Elionor.

Felipe VI va posar el seu regnat en joc per Letícia
Letícia mai no va ser benvinguda pels Borbó. Des del principi, Joan Carles i Sofia la van mirar amb recel, igual com la resta de la família. L'única que li va oferir un suport inicial va ser la infanta Cristina, que també estava casada amb un plebeu. Tot i així, Felipe VI, enamorat com mai abans, no va decidir que no renunciaria a ella com havia fet en el passat amb Eva Sannum o Isabel Sartorius. Davant de la pressió de la seva família, el llavors príncep va preferir protegir-la. I no només va amenaçar de renunciar al tron si no li deixaven seguir endavant amb la relació, sinó que la va ajudar a avortar i que no quedessin proves d'això.
L'esmentat avortament es va dur a terme a la clínica Dator de Madrid, realitzat el 27 d'octubre de 2002, tot just deu dies després de conèixer Felip. Segons el relat de David Rocasolano, cosí de Letícia, la futura reina va pagar 240 euros per interrompre l'embaràs. Rocasolano va ser l'encarregat de fer desaparèixer tots els documents que podien posar en perill el seu casament amb Felip.

El rei Felipe VI elimina el secret més comprometedor de la reina Letícia
L'ordre va ser directa: "El que vull és que desapareguin tots els papers. Tots", hauria dit Letícia, segons Rocasolano. Sota instruccions precises, ell va cremar tots els documents relacionats, assegurant que no quedés ni rastre. Felip no va voler confiar aquesta delicada tasca a algú del seu entorn real per temor de filtracions a Joan Carles i Sofia, que sempre es van oposar que el seu fill es casés amb una divorciada.
El llibre de Rocasolano, així com les investigacions de periodistes com Jaime Peñafiel i Isidre Cunill, afegeixen encara més detalls foscos al passat de Letícia. Cunill fins i tot assegura que hi va haver un segon avortament a Mèxic el 1996, realitzat a l'hospital Médica Sud del Districte Federal.