El Principat de Mònaco no escatima en excentricitats ni per Nadal. Des de sumptuosos avets fins a espectacles de llum i so, la Roca es transforma en un parc temàtic nadalenc, seguint les tradicions instaurades per la inoblidable princesa Grace. La família Grimaldi, amb els seus propis costums, s'entrega a la festivitat, adornant la gran plaça del Palau Grimaldi amb una decoració enlluernadora. A més, celebren en unitat familiar amb un exquisit menú que captiva els paladars de tots els convidats, especialment el de la princesa Charlene.

L'esperit nadalenc es desperta aviat a Mònaco. El 6 de desembre, la Catedral de San Nicolás acull una missa especial per a nens en honor a San Nicolás, el sant dels petits, que inspira la figura de Pare Noel. Mentrestant, els carrers s'omplen dels santons, figures nadalenques típiques de la Provença francesa.

La Catedral de San Nicolás
La Catedral de San Nicolás

Va ser la inoblidable princesa Grace Kelly que va marcar el camí de les festivitats nadalenques a Mònaco des de la dècada de 1950. La mare de Carolina, Alberto i Estefanía va iniciar una noble tradició en convidar els nens desfavorits a una recepció especial, on rebien regals, veien dibuixos de Disney i gaudien d'una xocolata calenta feta amb una recepta secreta, fent servir llet de vaca de Roc Agel, el refugi vacacional dels Grimaldi. Roc Agel no només allotja 56 hectàrees de cultius ecològics que han proveït les cuines del Palau des de 1960, sinó també vaques i unes 200 gallines. Aquest senzill gest s'ha convertit, amb el pas del temps, en una de les tradicions més significatives i entranyables de la temporada nadalenca a Mònaco.

Així mateix, el Nadal a Mònaco és sinònim de dolçor. A més de la famosa xocolata desfeta, destaca el tronc de Nadal, una creació de l'antic xef real, Pierre Lacam, el 1878. Aquest pastisser francès va reinventar la festivitat amb unes postres de massapà, vacherín i xocolata farcida de gelat.

El menú real de Nochebuena: El plaer culinari de la princesa Charlene

El menú de Nit de Nadal en el Palacio Grimaldi ofereix exquisitats culinàries, amb el plat estavella preferit de la princesa Charlene: el brandamuncium o bacallà a la monegasca. Aquest guisat de bacallà salat, acompanyat de crema de ceba, all i nata, és una delectança per a la princesa i se serveix amb verdures.

Charlene de Mònaco
Charlene de Mònaco

El tiberi continua amb el barbagium, una empanada farcida de carbassa o espinac, arròs, formatge i porro com a entrant. El segueixen les fougasses, grans pans plans empolvorats amb anís ensucrat, aromatitzats amb rom i aigua de tarongina. Tot acompanyat pel pa rodó, amb nous i branquillons d'olivera formant una creu.

Postres provençals: un tancament dolç i significatiu

Les postres, influïdes per la Provença, ofereixen una suculenta varietat de fins a 13 plats. Aquests dolços representen l'Última Sopar de Crist i els seus 12 apòstols, amb torrons, fruites confitades, dàtils, ametlles, figues seques, raïm, pomes, peres, prunes passes i, de vegades, codonys i caquis, culminant una experiència gastronòmica sense igual.

La taula real de Nit de Nadal a Mònaco és un tiberi que barreja història, tradició i un toc d'extravagància, com tot el que envolta a la vida al Principat. La princesa Charlene, amb el seu plat estavella, agrega el seu toc personal a aquesta festivitat nadalenca de luxe.