Des que Joan Carles I va ser "exiliat" a Abu Dhabi, el rei Felip VI ha viscut amb una gran preocupació. Què passaria el dia en què morís? I és que un dels temors més grans de Felip VI és que el seu pare mori fora d'Espanya. Un esdeveniment així seria un cop devastador per a la monarquia i la imatge de la Casa Reial. No es pot permetre que les restes de Joan Carles I siguin repatriades després de la seva mort. Això no només seria un escàndol, sinó una taca irreversible per al seu regnat. Per això, la pressió és sobre la taula perquè la seva tornada es faci de manera controlada i sense aixecar sospites.
Fa anys que Felip VI treballa per preservar la imatge de la monarquia. Per mantenir-la a la superfície i protegir el futur de la seva filla Elionor, es va veure obligat a exiliar el seu pare Abu Dhabi. Encara que ho va fer per l'estabilitat de la Corona, aquesta decisió li va causar un dolor molt gran. I durant els últims anys ha mantingut a ratlla al seu pare.
L'empitjorament de Joan Carles I preocupa a Felip VI
Des del seu exili, Joan Carles ha viscut més o menys en silenci, encara que amb viatges puntuals a Espanya, sempre sota estrictes controls. Felip VI no li va permetre tornar durant el primer any i, quan ho va fer, tot havia d'estar planificat amb temps. No podia moure's sense que el seu fill aprovés cada un dels seus passos. Tanmateix, els últims mesos han estat una mica més relaxats. Fins i tot s'ha deixat veure en més d'una ocasió, com quan les fotografies amb Bárbara Rey van sortir a la llum. Malgrat tot, la situació és clara: el rei emèrit necessita estar allunyat dels focus per evitar nous escàndols.
Però com dèiem, Felip tem que el seu pare mori fora d'Espanya. En aquest sentit, li va prometre que el deixaria tornar sota dues condicions: si patia una malaltia terminal o si necessitava ser operat a vida o mort.
Felip dona el vistiplau a l'operació Poniente
De moment, ni una cosa ni l'altra. Tanmateix, el seu estat de salut als 87 anys està deixant signes preocupants d'un declivi sense fre. Encara que la medicina regenerativa li ha donat una mica d'alleujament, el seu cos està clarament deteriorat. Els metges han deixat clar que acabarà els seus dies en una cadira de rodes, una idea que li devasta profundament, ja que ell sempre s'ha vist com un rei en el seu 'prime'.
És per això que Felip VI ha donat llum verda al que s'ha denominat l'operació Poniente. El CNI ha posat fil a l'agulla per garantir la tornada de Joan Carles I a Espanya, però no només per raons familiars. La idea darrere d'aquesta operació és apaivagar els fronts oberts al voltant de l'emèrit, evitant que es converteixi en una arma d'atac contra la monarquia. No es tracta només d'un trasllat físic, sinó de mantenir el control sobre la seva imatge i evitar que qualsevol cosa surti del seu guió.