A Alemanya tenen una peculiar curiositat per saber tot el que passa amb la casa reial espanyola. On hi hagi uns Borbons, que es tregui Merkel, pensen molts ciutadans alemanys, àvids d'informacions que retratin tot el que passa a Zarzuela i com els hi va als monarques espanyols i els seus familiars. 

I d'entre tots els Borbons, un ha ocupat més portades que cap altre. Des de fa molts anys, la figura de Joan Carles ha estat analitzada amb lupa per periodistes com Helen Zuber, corresponsal a Espanya des de fa molts anys i que ara ha escrit un article a la revista més famosa del país, Der Spiegel, amb el títol més explícit que es recorda: 'The Last Macho. Ascens i caiguda de l'antic rei Joan Carles'.

La periodista ha pentinat sovint l'emèrit, com quan després del 23-F va escriure que "El rei espanyol Joan Carles I es va expressar amb comprensió i una benevolència inusual amb els militars lleials a Franco". La cronista es pregunta què ha passat perquè en l'actualitat estigui "a l'exili, amb el seu llegat enfosquit per possibles connexions amb frau fiscal". Es pregunta com es pot haver passat d'algú que "recorria la ciutat amb freqüència en la seva moto vestit de cuir, només per desaparèixer en el garatge d'una exreina de la bellesa, que a l'estiu es passejava en un iot, que quan els paparazzi van oferir als diaris fotos de dones nues preses a bord del vaixell, cap va voler imprimir les imatges" a algú que és un "ancià amb la cara oculta darrere d'una màscara, recolzant-se en la barana mentre baixava les escaletes d'un avió privat".

Joan Carles (Nius)

Un declivi que no té punt de retorn: "Joan Carles I, de 82 anys, que va abdicar el 2014, havia donat l'esquena al seu país, afeblit per la malaltia, ferit pel menyspreu de molts dels seus compatriotes després de diversos escàndols". Lluny queden èpoques pretèrites on "la majoria dels espanyols estaven orgullosos del seu rei mascle que perseguia a les dones". Ara, qui el persegueix a ell, és la justícia europea.