El discurs de la Nit de Nadal del rei Felip va semblar més aviat un dejá vu que unes paraules que es corresponguessin amb l'any que hem viscut i amb la particular situació que es viu a Catalunya. Un Felip encasellat en el seu anacronisme felicitava les festes als espanyols sense cap novetat en el seu posat, inflexible al procés independentista català i advertint, amb un to sever, sobre la necessitat de “defensar” la convivència i “respectar” la Constitució, a la qual es refereix com una “realitat viva”. Potser la seva Constitució és una realitat viva. Però la seva realitat és inexistent. 

@casadeSMelRey

"Es requereix que cuidem i reforcem els profunds vincles que ens uneixen i sempre ens han d’unir a tots els espanyols, incompatible amb el rancor i el ressentiment”. Salvant distàncies, potser les seves depilades celles, tal i com s'hi ha fixat la xarxa, el discurs no ha indignat els catalans, bàsicament perquè ja se l'esperaven i li han girat l'esquena. I de quina manera. El seu discurs, a Espanya, va aconseguir un 70,6 % de quota de pantalla sumant totes les cadenes que l'emetien, que eren pràcticament totes. Tot i la xifra, el número d'espectadors que el van veure -o que el tenien posat en silenci mentre xuclaven caps de gamba- va ser inferior a la xifra d'espectadors de l'any passat o al primer discurs que va fer Felip com a rei, l'any 2014.

@casadeSMelRey

A Catalunya i el País Basc, però, no li han comprat les seves paraules. Ja ho avisava el presentador del TN Vespre, Toni Cruanyes, que ensenyava una curiosa foto de totes les teles ensenyant un senyor amb barba. També TV3, però era una altra barba i un altre senyor el que hi sortia, ell mateix. 

A Catalunya i el País Basc, la xifra no va superar el 48% a cap de les dues comunitats, molt per sota del 70% de la resta d'Espanya. La cadena que va registrar una audiència més gran amb el discurs del Borbó va ser TVE, amb un 20% de quota, seguida per Antena 3 i Telecinco. Pel que fa a les autonòmiques més monàrquiques, aquest "honor" va ser pel Canal Sur, on l'efecte de les passades eleccions ha continuat i la televisió gallega, seguides per Telemadrid. Potser hagués tingut més èxit algun dels memes del discurs que han omplert la xarxa:

Felip VI continua immòbil i amb una evident falta d'empatia amb Catalunya. Una Catalunya que en un 80% considera que la monarquia no la representa i un Parlament que ha demanat la seva abolició. Ara cal afegir-hi aquesta nova dada: el rebuig -tot i el desplegament massiu- a veure el rei a la tele la nit del 24 de desembre.