Holanda ha obert un debat que Espanya no té resolt: què passaria si Amàlia, la princesa hereva a la Corona i futura cap de l'Estat, és lesbiana? Els Països Baixos ho han resolt ràpidament i democràticament: l'oposició li pregunta al primer ministre al parlament i aquest, Mark Rutte, respon.
Europa, un altre cop, marca el camí d'Espanya. Holanda respon literalment: "La princesa Amàlia sí podrà ser reina si es casa amb una dona". Punt final al debat. Amàlia té 17 anys.
Elionor farà 16 anys aquest mes i no ha transcendit cap amor adolescent. A la seva escola d'elit al País de Gal·les hi ha centenars de nois i noies candidats a ocupar el seu cor. Si la filla de Felip i Letícia s'enamora d'una altra noia, com afectaria això a la línia successòria?
La Constitució espanyola ho deixa ben clar: Elionor pot ser apartada de la successió a la Corona si es casa amb alguna persona que no agradi al seu pare Felip VI ni a la majoria del Congrés dels Diputats. És un escàndol però és un article de la Constitució espanyola: Elionor no pot casar-se amb qui vulgui.
L'article 57.4 de la Constitució diu literalment: "Aquellas personas que teniendo derecho a la sucesión en el trono contrajeren matrimonio contra la expresa prohibición del Rey y de las Cortes Generales, quedarán excluidas en la sucesión a la Corona por sí y sus descendientes".
Elionor i els seus fills perdrien els drets successoris si la princesa es casés amb algú que no agradés a Felip VI ni a la majoria de diputats, per exemple una majoria absoluta formada per PP i Vox. Un escenari més que probable en el futur. El PP ja va recórrer al Tribunal Constitucional la Llei del matrimoni homosexual perquè no volia que gais i lesbianes es casessin.
I Felip VI és un cap de l'Estat esbiaixat a la dreta en la seva concepció de la política i la societat.
És més que pertinent que algú de l'oposició faci aquesta pregunta al president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. O que algú se la faci a Pablo Casado. Holanda ho ha deixat clar. Espanya no.
----
El debat també s'obriria sobre la successió d'Elionor. Què passa si els seus fills són adoptats: perden el dret a la Corona? Ho resol un catedràtic de Dret Constitucional preguntat pel digital Jaleos:
"¿Por qué si Leonor tiene un hijo adoptado con una sentencia que dice que es su hijo va a perder sus derechos a heredar el trono? Lo estaríamos discriminando por ser adoptado. Sería un escándalo. Aunque no sabemos cómo afectaría eso a esta u otras monarquías por el principio propio del funcionamiento de la institución: la sangre".
És a dir, que seria un escàndol però pot passar.