Holanda ha obert un debat que Espanya no té resolt: què passaria si Amàlia, la princesa hereva a la Corona i futura cap de l'Estat, és lesbiana? Els Països Baixos ho han resolt ràpidament i democràticament: l'oposició li pregunta al primer ministre al parlament i aquest, Mark Rutte, respon.

Europa, un altre cop, marca el camí d'Espanya. Holanda respon literalment: "La princesa Amàlia sí podrà ser reina si es casa amb una dona". Punt final al debat. Amàlia té 17 anys.

Amàlia d'Holanda al centre amb les seves germanes, GTRES

Elionor farà 16 anys aquest mes i no ha transcendit cap amor adolescent. A la seva escola d'elit al País de Gal·les hi ha centenars de nois i noies candidats a ocupar el seu cor. Si la filla de Felip i Letícia s'enamora d'una altra noia, com afectaria això a la línia successòria?

La Constitució espanyola ho deixa ben clar: Elionor pot ser apartada de la successió a la Corona si es casa amb alguna persona que no agradi al seu pare Felip VI ni a la majoria del Congrés dels Diputats. És un escàndol però és un article de la Constitució espanyola: Elionor no pot casar-se amb qui vulgui.

Elionor es treu la màscara, EFE

L'article 57.4 de la Constitució diu literalment: "Aquellas personas que teniendo derecho a la sucesión en el trono contrajeren matrimonio contra la expresa prohibición del Rey y de las Cortes Generales, quedarán excluidas en la sucesión a la Corona por sí y sus descendientes".

Elionor i els seus fills perdrien els drets successoris si la princesa es casés amb algú que no agradés a Felip VI ni a la majoria de diputats, per exemple una majoria absoluta formada per PP i Vox. Un escenari més que probable en el futur. El PP ja va recórrer al Tribunal Constitucional la Llei del matrimoni homosexual perquè no volia que gais i lesbianes es casessin. 

I Felip VI és un cap de l'Estat esbiaixat a la dreta en la seva concepció de la política i la societat.

Elionor sosté una criatura, GTRES

És més que pertinent que algú de l'oposició faci aquesta pregunta al president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. O que algú se la faci a Pablo Casado. Holanda ho ha deixat clar. Espanya no.

----

El debat també s'obriria sobre la successió d'Elionor. Què passa si els seus fills són adoptats: perden el dret a la Corona? Ho resol un catedràtic de Dret Constitucional preguntat pel digital Jaleos:

"¿Por qué si Leonor tiene un hijo adoptado con una sentencia que dice que es su hijo va a perder sus derechos a heredar el trono? Lo estaríamos discriminando por ser adoptado. Sería un escándalo. Aunque no sabemos cómo afectaría eso a esta u otras monarquías por el principio propio del funcionamiento de la institución: la sangre".

És a dir, que seria un escàndol però pot passar.