Una de les curiositats del discurs de Nadal de Felip VI és veure el decorat, a to amb les paraules: carrincló, antic i lleig. Qui millor el descriu és la cronista reial catalana Pilar Eyre: "ostentoso, anticuado, mal gusto", boisserie (fusta a les parets), brocado al sofà de luxe, taula de marqueteria (xapada amb patrons decoratius horteres) y el pitjor: "un cuadro malo":
Dejando aparte otras consideraciones, el discurso del rey se da en un escenario ostentoso, anticuado y de mal gusto: mesa de marquetería, boisserie, sofá de brocado y cuadro malo, #DiscursoDelRey
— Pilar Eyre (@pilareyre) 25 de diciembre de 2019
Si Eyre dispara, Jaime Peñafiel, que no té twitter, remata. A Republica.com ensorra Felip comparant l'escenografia del rei d'Espanya amb la de la reina d'Anglaterra per Nadal. Elisabet II, de 93 anys, és més moderna: "Mientras Felipe en la lectura de su mensaje navideño, mediante el autocue, solo colocó una pequeña fotografía de su familia, (él, la esposa y las dos hijas) con 47 ciudadanos con la Orden del Mérito Civil, su colega británica lo hizo con una espectacular “mise en scene” fotográfica".
Elisabet II molt més apropiada en la tria d'imatges, més royal. 4 fotos: el pare, el rei George VI. El marit, Felip d'Edimburg. El fill i hereu Carles amb la segona esposa Camilla. I el net i hereu de l'hereu Guillem amb Kate i els tres nets George, Charlotte i Louis. Tota la línia successòria vertical que justifica la Corona més representativa del planeta. L'anciana d'això en sap una mica. Felip amb un decorat hortera i una foto de lluny amb desenes de persones que no es poden ni deduir.
També es fixa Peñafiel en les absències angleses: ni el fill petit Andreu, embolicat en un escàndol sexual, ni el net petit Enric a qui Meghan Markle hauria allunyat de Buckingham per Nadal. La reina Elisabet és més moderna que el rei Felip, atrapat en una postal dels Encants vells.