La preocupació per l'estat de salut de la reina Elisabet II s'ha disparat al Regne Unit, i al món sencer, després que els doctors l'hagin posat sota supervisió mèdica i la família reial s'hagi desplaçat al castell de Balmoral, a Escòcia, per acompanyar-la. El viatge de tots els Windsor, també dels exiliats als EUA Enric i Meghan, revela la gravetat de l'estat de salut de la reina, que es manté "confortable" a la seva residència, segons el comunicat que ha publicat el Palau de Buckingham. Zarzuela, que és com Buckingham de marca blanca, no ha emès cap comunicat de suport i s'espera a fer un tuit de condol quan la mort sigui oficial. Els Borbó no mouen un dit. Dues Cases Reials molt allunyades. La més tradicional, l'anglesa, molt més preparada i moderna que l'espanyola.
Fins fa pocs dies, la reina apareixia en bona forma en públic però la mort del seu marit i la seva edat pesen. Malgrat els 96 anys és molt millor cap d'Estat que Felip VI. EN Blau recorda dos discursos recents que van deixar Felip com un mediocre, en comparació a un tità, Elisabet II. El discurs de la reina d'Anglaterra amb motiu de la crisi sanitària de la COVID va deixar al descobert les misèries del discurs del rei Felip pel coronavirus. Elisabet II s'adreçava als seus conciutadans amb un missatge televisat impecable de 4 minuts i mig que semblava una pel·lícula. La reina de la monarquia més clàssica d'Europa dona classes a Felip VI, que va fer un discurs lamentable i obvi, mancat de força, de veu aflautada i posat d'esma, dempeus, sense mostrar-se proper. Aquest és el meravellós vídeo pels britànics, que tenen una reina que els reconforta:
El discurs de la reina barrejat amb imatges de voluntaris, metges i malalts. La monarca cedeix el protagonisme a la gent i opta per un parlament sense banderes ni símbols. Es limita a estar asseguda, amb un full de paper símbol de posar-se mans a l'obra, vestida de verd esperança i dona una lliçó de com actuar en temps convulsos. Felip necessitava la bandera d'Espanya i Elisabet només una veu greu i un muntador de vídeo que insereixi detalls com el discurs a la nació d'una jove princesa Elisabet l'any 1940 durant la II Guerra Mundial:
Els experts reconeixen la brillant posada en escena, sòbria, contundent, propera, amb una cadència i una tranquil·litat que encomanaven calma. Primera bufetada a Felip. I mesos després per Nadal, la segona. Elisabet II ho tornava a fer. La reina d'Anglaterra humiliant Felip VI per Nadal. Una anciana que viu més enganxada a la realitat que el rei d'Espanya. Al discurs de Nadal de Felip va ser el mateix de sempre: caspa audiovisual i paraules buides. Elisabet aprofitava el seu per fer aquesta meravella:
Tot en la reina és impecable: el to, el vídeo intercalant imatges, la Nadala dels sanitaris... L'experta en imatge Patrícia Centeno ho expressava de manera concisa: Felip fa un discurs avorrit que no s'acaba mai, de gairebé 9 minuts, per no venir a dir res. Elisabet més breu i reservant part del seu preat temps a ensenyar sanitaris. I per rematar els Borbons, la foto dels Windsor:
La reina i tota la línia successòria directa: fill gran, net gran, besnet gran. Elisabet acaba dient "Sé que molts anhelen una abraçada. Sàpiguen que no estan sols". Directa i al cor. Qui necessita una abraçada després de veure la reina és Felip. Un mediocre. Al funeral l'asseuran a les primeres files. I sabrà que ha mort una reina que li dona mil voltes.