Elionor es troba actualment vivint una experiència única a bord del vaixell escola Juan Sebastián Elcano, com a part de la seva formació obligatòria per a un futur Cap d'Estat. Seguint els passos de Felip VI i Joan Carles I, la princesa ha hagut d'enfrontar-se als desafiaments que comporta aquest viatge. La travessia més complicada ja ha quedat enrere: el trajecte des d'Espanya fins al Brasil, que s'estén per 22 dies en alta mar. Per a Elionor, aquest període ha estat especialment desafiador, ja que, a diferència de molts dels seus companys, no està acostumada a la vida en una embarcació, i molt menys en condicions tan austeres.
Durant la seva estança al vaixell, la princesa ha hagut d'adaptar-se a un espai reduït. Comparteix una petita cabina amb unes altres tres companyes i disposa d'una llitera com a zona de descans. A més, el bany és compartit, la qual cosa afegeix un nivell addicional d'incomoditat. Les dures condicions meteorològiques també han complicat l'experiència, ja que hi va haver dies en què ni tan sols podien sortir a coberta per respirar aire fresc o sentir el sol a la pell.
Els primers dies de navegació van ser especialment difícils per a la filla gran dels reis d'Espanya. Va patir marejos i vòmits, la qual cosa la va obligar a absentar-se de les classes que formen part del programa d'instrucció. Finalment, els metges de l'embarcació li van prescriure biodramina cada vuit hores per ajudar-la a adaptar-se al moviment del vaixell. Aquesta reacció és bastant comuna entre els nous tripulants, fins que els seus cossos aconsegueixen acostumar-se a les condicions del mar.
Tanmateix, els marejos no van ser l'únic repte que Elionor va haver d'afrontar. En la seva arribada al Brasil, el 14 de febrer, se la va poder veure amb blaus als braços, signes de l'esforç físic i alguna caiguda. Encara que va ser atesa per l'equip mèdic del vaixell, no va requerir medicació ni proves addicionals, ja que el seu estat de salut no presentava cap gravetat.
Elionor no està en forma, l'equip mèdic parla amb Felip VI
Un altre dels aspectes que han requerit atenció especial és el seu estat físic. Els metges de la Casa Reial han estat estrictes amb aquest tema, ja que en acadèmies anteriors, com la de Saragossa i Marín, s'ha assenyalat que la princesa no assoleix el nivell físic dels seus companys, fins i tot comptant amb un preparador personal. Al vaixell du a terme les seves tasques assignades, però el reduït espai limita la seva mobilitat, i després de tres setmanes sense poder exercitar-se com ho faria a terra ferma, la seva mare, la reina Letícia, ha demanat un control més gran sobre la seva alimentació.
Segons fonts de Vanitatis, la dieta a bord és revisada per un nutricionista i, en general, el menjar del vaixell escola és ben valorat. En l'esmorzar se serveixen cafè, batuts, torrades i suc de taronja. A més, hi ha fruites disponibles durant tot el dia. A mig matí, els tripulants prenen un entrepà, mentre que a la tarda s'ofereix una cosa dolça. Un dels aliments més populars a l'embarcació és l'entrepà de cansalada amb formatge. Els diumenges, l'esmorzar es converteix en un tiberi amb xurros amb xocolata i torrades.
Malgrat la qualitat del menjar, l'alimentació al vaixell no sembla la més adequada per a les necessitats de la princesa. En la seva última aparició pública, s'ha pogut notar un lleuger augment de pes, el que ha revifat la preocupació sobre la seva forma física i ha portat a reforçar les mesures de control sobre la seva dieta.