Corria el 10 de febrer de 2021 quan la Casa Reial donava a conèixer en un comunicat oficial que la Princesa d'Astúries, Elíonor, estudiaria en l'UWC Atlantic College. Es tracta d'un internat molt elitista situat a Gal·les on la futura reina duria a terme els dos cursos de batxillerat.
Una escola molt exclusiva que no té un preu a l'abast de totes les butxaques. Es coneix que els dos cursos tenen un cost total de 76.500 euros. Encara que aquests diners no surten de les butxaques dels contribuents. I és que són els seus pares, el rei Felip VI i la reina Letícia que estan costejant els estudis. I sí, és cert que el sou dels monarques surt dels impostos dels ciutadans. Però és de reconèixer que, podent fer-ho, almenys no hagin afegit una partida extra per als estudis de la jove.
Molts companys de la princesa Elíonor estan becats
Aquesta decisió ha estat molt aplaudida. Però no per tots. Carmen Remírez de Ganuza, experta en Cases Reials, ho veu diferent, tal com reconeix en unes declaracions que va recollir Vanitatis. "L'educació dels Prínceps sempre ha estat un assumpte d'Estat en la història de les monarquies. I en tot cas, no és un assumpte estrictament privat perquè la formació de l'hereva té relació directa amb la pròxima Direcció de l'Estat. Resulta molt tranquil·litzador en aquests temps en què tot el model està en qüestió que els Reis paguin els estudis de la seva filla com qualsevol família burgesa, però en realitat haurien de ser els espanyols, via pressupost, que els costegessin. Per la mateixa raó, i encara que els Reis han de tenir llibertat d'elecció, les institucions han de ser prèviament informades dels plans d'estudi. Afortunadament, i en tot cas, l'escola gal·lesa sembla una bona destinació per a una bona formació cosmopolita, exigent i fora d'Espanya", comentava Remírez després de saber-se que Felip i Letícia pagarien els estudis de Elíonor.
Així mateix, val a dir que aquests diners també se'ls podrien haver estalviat. Això sí, si no es tractés de la princesa Elíonor. I és que la institució United World College, que té un total de 17 centres repartits per tot el món, ofereix moltes beques als qui no s'ho poden permetre.
A més de pagar, els alumnes també han de passar tres proves
Així mateix, s'ha de dir que els diners tampoc no ho són tots. Per entrar a estudiar a l'UWC és necessari passar tres proves. Una d'elles té a veure amb l'expedient acadèmic. Les notes de secundària es tenen molt en compte. Però tenir les millors notes no és suficient. Es poden treure matrícules d'honor en l'institut però ser un cretí.
És per això que a continuació es proposa una prova en la qual es plantegen diverses preguntes als alumnes que ells han de desenvolupar demostrant que tenen un pensament propi i crític.
I finalment, se sotmet als alumnes a una entrevista personal. Potser aquesta és la prova més difícil, ja que aquí busquen comprovar que la persona que ocuparà la plaça aprofitarà l'oportunitat.