La cadena pública basca, ETB, ha acaparat totes les mirades amb l'emissió d'un controvertit documental sobre els tèrbols negocis de la monarquia. La directora i presentadora Eider Hurtado n'ha fet publicitat durant tota la setmana i com a resultat, l'expectació ha estat immensa. Van decidir obrir boca amb un debat que abordava si el rei Felip era de dretes: una pregunta que el 70% dels enquestats va tenir clara, el Rei és de dreta o d'extrema dreta.
Mentre TV3 emetia un documental sobre residus plàstics, els bascos han decidit arriscar i sorprendre l'audiència amb un programa molt ben fet, amb moltíssimes entrevistes i encara més xifres. Els ha costat trobar gent sense por de parlar obertament dels comptes ocults de Joan Carles, però finalment ho han aconseguit. Van captivar el 8,2% de l'audiència, el que no està malament tenint en compte que competien amb dos gegants com Masterchef o Gran Hermano VIP.
L'objectiu era clar: investigar si els negocis del rei Joan Carles són tan sospitosos com semblen. I quina ha estat la conclusió a la qual han arribat? Que l'emèrit més que un rei, era un comissionista. Gabriel Rufián ens té acostumats a missatges molt durs contra ell, amb la qual cosa no ha sorprès que digui públicament que "comissionista" és l'adjectiu més suau que se li escau. Es mostra optimista, per això, ja que considera que la reina Letícia i Froilán són l'esperança dels republicans a Espanya "per motius obvis".
Però la seva opinió acaba sent una anècdota comparat amb el que arribaven a dir altres testimonis. Un exdelegat de Campsa reconeix que el pare de Felip VI cobrava comissions i Iñaki Anasagasti assegura que el rei no era conscient de què era legal i què no. El millor? Que un conegut banquer assegura que pensar que Felip VI no ajuda la banca suïssa extraoficialment com el pare "és creure que és l'excepció".
El programa deixa clar que pot arribar a ser comprovable que el rei Joan Carles té comptes a suïssa de les quals ningú no en té constància i que amaguen una gran fortuna. Quants diners té el rei? La fortuna és incalculable, encara que l'última aproximació (de fa 15 anys) deia que podria arribar a tenir 2.000 milions d'euros.
Des d'un principi la presentadora posa èmfasi en què pocs "valents" s'han atrevit a investigar-ho, però amb les dades que recopilen han fet una mena d'esquema explicant quins han estat els gran ingressos que ha tingut el Rei. Primer de tot, el sou oficial: 292.000 € anuals. Una quantitat que se suma als 200 milions de pessetes que va rebre com a regal de bodes el 1962 de la mà d'un grup d'empresaris. Però és que el 1977 hauria demanat 10 milions al príncep persa i 100 milions a un príncep saudí. La justificació era que ho necessitava "per ajudar la democràcia", encara que el programa recalca que mai no es va saber on anava a parar aquesta milionada.
Tot va empitjorar el 1979, quan van engegar les relacions del rei Joan Carles amb els reis àrabs. El seu paper com a intermediari en la compra del petroli hauria fet que acumulés un munt de diners, ja que de cada monarca hauria aconseguit 5 milions de dòlars. A més a més, s'ha de sumar l'herència que va deixar-li el pare (376 milions de pessetes que va ingressar a un compte suís).
Els entrevistats no dubten, per això, en acusar Corinna de ser una "peça fonamental" en la decadència de Joan Carles: "Es coneixen el 2004 i aquesta relació li aporta 30 milions d'euros. Gràcies a ella, a més a més, sabem que va cobrar una comissió de 100 milions més per l'AVE cap a la Meca. Ella l'ha portat al seu final, ha estat una amistat molt perillosa, com les tantes altres que ha tingut el monarca".
Brutal el repaso que le están dando a la Casa Real de España en el programa #360MonarquiaNegocio de la TV pública de Euskadi. pic.twitter.com/Mv3AeRFoeb
— Juan Miguel Garrido (@Juanmi_News) 28 d’octubre de 2018
El problema, segons els entrevistats, és que la llei de transparència que té la Casa Reial és insuficient. Per què no sabem, realment, en què es gasten tots els diners? Per què no apareixen els innumerables regals que altres monarquies i empresaris els donen? Perquè com bé recorden en aquest documental, els cotxes de luxe, les joies i els cavalls també incrementen el seu patrimoni... "És impossible que la reina Letícia hagi estalviat vuit milions d'euros. D'on els ha tret? Perquè no té cap empresa que pugui donar-li beneficis", s'arriben a preguntar.
L'opinió generalitzada fa pensar que el rei Felip no és igual que el pare, ja que encara no s'ha provat que faci "trampes" com Joan Carles. Això sí, el final del reportatge ho diu tot: "L'’ombra del regnat de Joan Carles taca Felip VI. La falta de transparència s'hereta i amb això sobre les sospites de practiques fosques que acaparen titulars. Però segurament la continuïtat de la monarquia dependrà de que segueixi sent un negoci rendible per als poders de l’estat".
La televisió basca ha fet un cop sobre la taula. Han entrevistat periodistes especialitzats en el rei Joan Carles que segueixen amb ganes d'investigar i de treure a la llum els secrets de la monarquia. D'on han tret la gran fortuna familiar? Acabarem sabent, exactament, quants diners tenen i en què els inverteixen? I el més important de tot: és el rei Felip igual que el seu pare? Acabaran entre tots amb la monarquia?