A Felip se li està posant cara de Joan Carles. El regnat de Felip VI està envellint de pressa i malament. Només han estat 10 anys (2014-2024) però ja en semblen 40. Felip va agafant un to, un color, un caire que recorda molt al regnat del seu pare, sobretot a l'etapa final de Joan Carles, quan es van fer públics els seus problemes d'infidelitats i de corrupció. Com recorda Pilar Eyre, Joan Carles no és a l'exili per adúlter sinó per corrupte. El fill el fa fora del país quan sap que Joan Carles té comptes bancaris a paradisos fiscals amb diner negre no declarat a Hisenda, es calcula que uns 1800 milions d'euros, i es descobreix que Felip n'és beneficiari. Ho publica la premsa anglesa, on resideix Corinna. El fill diu que renunciarà a aquesta herència quan el seu pare mori i l'envia a l'exili. Ara Felip ja té la seva pròpia història d'adulteri com el pare, l'escàndol Del Burgo, però no té cap taca de corrupció evident més enllà de la sospita que era coneixedor dels negocis tèrbols i il·legals que feia el pare quan era cap de l'Estat. El diari més llegit d'Espanya, El País, ha fet un pas inèdit: col·loca en portada el reportatge Juan Carlos I, una tragedia shakesperiana on un prestigiós periodista inclou Felip en aquest escàndol de corrupció.
El diari de PRISA ho posa a la primera pàgina però després ho relega al suplement Babelia sobre llibres, amb l'excusa de les moltes biografies de Joan Carles que han sortit recentment al mercat. És curiós que ara que l'escàndol persegueix el matrimoni de Felip, s'escrigui tant del pare i no dels actuals reis. L'autocensura no és només qüestió de periodistes, també d'escriptors. Un dels biògrafs de Joan Carles, José García Abad ha escrit Todos lo sabían: Juan Carlos I y el silencio cómplice del poder i fa una declaració sobre Felip al diari El País que a Zarzuela ha sonat com un tret: "Era muy difícil que Felipe VI no supiera lo que ocurría. Todos participaron de alguna manera. Ahora, eso los persigue. Felipe, que administraba celosamente la figura del rey, lo sabía todo’".
El diari madrileny dibuixa un pare tèrbol i un fill còmplice: "Juan Carlos I vive su exilio en Nurai, una isla privada dubaití en medio del golfo Pérsico. En la isla hay 32 villas de lujo, un spa de categoría internacional, cinco restaurantes internacionales y un club de playa, pero ni una sola librería o biblioteca". Corinna ja va advertir, en una conversa amb Villarejo, que els milions d'euros en efectiu que portava Joan Carles en maletes dels països àrabs es repartien entre la família, també a Felip: "Es más competente porque el rey consigue tomar el avión, va a los países árabes, y vuelve con avión...Con el crudo, en efectivo, en maletas... cada vez. Dime cómo mueves más de 5 millones. Lo tiene en Zarzuela, el dinero está aquí. Y él paga todo eso, su piso... a su hijo, a su hija, la mujer, todo, en cash". Un altre biògraf, Joaquín Abad acaba de publicar que Felip va comprar una diadema de diamants a Letícia per 80 mil euros morados, és a dir en bitllets morats de 500 euros. En feixos. En negre.
La dreta assetja Felip per no aturar Pedro Sánchez i l'insulten, cornudo, felpudo VI. I el diari de referència del PSOE posa en portada un reportatge on es parla de Felip sospitós de la corrupció del pare. Felip als 56 semblen els 86 de Joan Carles. El seu regnat està envellint molt ràpid. Ja fa olor de florit.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic