Els reis Felip i Letíciatan atrafegats ells, una de les coses que més fan durant tot l'any, amb l'excusa que han de fer veure que fan alguna cosa, és presidir àpats oficials. Vaja, que es posen les botes a palau amb la gran quantitat de tiberis oficials que s'autoregalen a costa dels impostos de tots nosaltres. Dinars i sopars pantagruèlics a Zarzuela, amb tropecientos convidats i un menú que no té res a veure amb una amanida i un bistec a qualsevol bar de currants. Platets i més platets, beguda i més beguda, delicatessen rera delicatessen, amb xefs de primer nivell pensant la carta que satisfarà als monarques espanyols i els seus convidats. D'exemples al llarg de l'any els trobem a cabassos. Els menjadors reials s'omplen sovint amb la coberteria de les millors ocasions i tot calculat al més mínim detall.

zarzuela2
Sopar oficial a Zarzuela / Casa Real
zarzuela
Sopar oficial a Zarzuela / Casa Real

Els Borbons es passen el dia fent brindis, lluint les millors gales i posant-se de punta en blanco preparats per fotre's fins a dalt de llagostins, pernilet, foie, tòfona i champagne. Cualquier excusa es buena és una de les màximes que tenen a palau. I quan això passa, hi ha unes normes de protocol que cal seguir a rajatabla i que ara, alguns treballadors de la casa, han destapat. Tal i com acaba d'escriure la revista Semana, "la mesa imperial de las cenas de gala en el Palacio de la Zarzuela se cuida al máximo, y varios pasos se cuidan a rajatabla para no dejar nada abandonado a su suerte".

zarzuela4
Sopar oficial a Zarzuela / Casa Real
zarzuela3
Sopar oficial a Zarzuela / Casa Real

L'esmentada publicació es fa ressò dels detalls que es cuiden al màxim a Zarzuela quan hi ha un esdeveniment d'aquestes característiques, per exemple, flors a tutiplén: "desde los arreglos florales a que el 'kilométrico' mantel carezca de arrugas". Molta gent treballant perquè no hi hagi un sol error davant les arribades de centenars de convidats disposats a posar-se les botes i ser tractats, mai més ben dit, a cuerpo de rey. "Exhaustivo montaje que requieren estos actos oficiales y riguroso protocolo que se sigue en el comedor de gala de Zarzuela". Cambrers, equip de cuina, encarregats de la decoració... tothom pendent que no hi hagi res fora de lloc, fins i tot, les coses més al·lucinants: "Que los centímetros que separan a los invitados sean los debidos, al igual que de las copas o los cubiertos. Un plan muy llamativo que hasta hace muy poco era secreto, a la par que desconocido".

El Gran Saló de Zarzuela, amb tot luxe de detalls, quinze làmpades d'aranya als sostres, taula de 35 metres i un dels que se n'encarrega, explicant que "la mesa está formada por varios tablones que se montan en función del número de invitados. Ya sobre la mesa, los manteles que previamente se habían planchado se rematan sobre la superficie para que estén perfectos y no se noten las líneas". I després, es disposen fins a vuit canelobres amb deu espelmes cadascun que s'encenen quan el sopar comença, "no antes". Però el que crida més l'atenció, i provoca vergonya aliena, és el que fan fer als treballadors sempre que s'acaba un àpat com aquest. Tenint en compte que utilitzen coberts exclusivíssims, de luxe, diuen que van pertànyer al regnat d'Alfons XII, a Zarzuela fan una cosa penosa, i més, tractant-se de convidats il·lustres: "Muchas piezas que una vez que la cena llega a su fin son inventariadas para que no falte ninguna de ellas. De este modo, siguen de cerca qué falta y qué no, eso sí, ya avanzan que nunca se han llevado un disgusto"... S'ha de ser cutre. Fent inventari no fos cas que algun ambaixador o algun príncep s'endugui a casa una forquilla o una cullera amagat a l'entrecuix... Els Borbons, que no volen perdre el seu estatus, la seva vida de luxe... i els seus coberts.