24 hores i tot haurà acabat. La commemoració del 10è aniversari del regnat de Felip VI i Letícia, el 19 de juny de 2024, semblava un miratge que no acabaria d'arribar mai, però era només qüestió de paciència. El tenim a tocar. Els reis i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofía, seran els grans protagonistes de la cita, amb recepcions, besamans, desfilada, salutació al balcó, canvi de guàrdia i un dinar de gala a l'agenda oficial. Les nenes, fins i tot, tenen una visita conjunta a una exposició a la Galeria de les Col·leccions Reials. Serà el primer acte de Sofia sense els seus pares, tot i que amb la companyia de la germana gran, qui probablement estarà una mica contrariada. S'estarà perdent la fi de festa a l'Acadèmia General Militar, que celebra la graduació simultàniament. No ha pogut escollir, es queda obligada a Madrid. 

Qui no tindrà cap protagonisme serà Joan Carles, el proscrit. Després de passar el cap de setmana a Sanxenxo per enèsima vegada, dilluns sortia novament de l'Estat espanyol en direcció Ginebra, la seva nova residència oficiosa. El decenni de Felip és també el del seu emeritatge, però millor no celebrar-ho gaire, perquè el seu nom és sinònim de necrosi, de putrefacció i deteriorament de la corona. El rei s'està comportant com un absolut mur infranquejable per al patriarca Borbó, tots els seus intents per recuperar estatus a Zarzuela són infructuosos. De tant en tant li llancen un os per rosegar, però de carn, de substància, ni un bri. Té una creu gegant. 

Juan Carlos Sofía EP
Joan Carles i Sofía / Europa Press

Una nova mostra del rebuig que genera Joan Carles a la institució monàrquica actual es troba a l'interior del Palau Reial de Madrid. Aquest passat dilluns s'inaugurava una exposició d'imatges de gran format repassant els 10 anys de Felip al tron. Un vídeo i 23 fotografies seleccionades per Patrimoni Nacional, la Diputació de la Grandesa i la Fundació Cultural de la Noblesa Espanyola, recollint moments com la proclamació, l'homenatge a les víctimes del coronavirus, la imposició del Toisó d'Or a Elionor, la jura de la Constitució o les recents estampes familiars de tots 4. Un material que abans d'exposar-se públicament ha estat revisat i autoritzat pel Cap de l'Estat. El monarca, per tant, ha donat el vistiplau a una nova humiliació a l'emèrit: podem quantificar el pes que té al regne d'Espanya en un 4,35%, quan no fa tant era pràcticament el 100%. D'on surt la xifra? Fàcil: si només 1 de les 23 recull la imatge de l'emèrit, els números canten. I la lectura, també. Esborrat.

La presència del Borbó pare es limita a una imatge de la salutació al balcó el dia de la coronació, en un extrem de la fotografia, on també apareix la reina Sofia just a l'altre cantó. Per a Joan Carles suposa una nova ganivetada, informen des de 'Monarquía Confidencial'. La reacció, somicar: "Juan Carlos I también forma parte de esta década, y por tanto deberían haberse incluido más instantáneas de él. Podrían haber incluido alguna fotografía del emérito con Leonor de Borbón cuando don Felipe le impuso el Toisón de Oro y ella posó junto a sus abuelos. Es una imagen muy entrañable. Juan Carlos I y la reina doña Sofía deberían formar parte de los actos del próximo 19 de junio. Esta exposición habría sido otra gran oportunidad para que tres generaciones coincidieran en otra fecha histórica”. Sembla que encara no s'ha adonat de la realitat: la seva figura està amortitzada, i el que queda d'ell és tòxic. Una deixalla. I les deixalles, al contenidor. 

Felipe Letizia Leonor Sofia EFE
Felip, Letícia, Elionor i Sofia / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!