Felip VI ha aterrat aquest diumenge 23 de juny a Tallinn, la capital d'Estònia. Comença així un viatge oficial amb tres aturades als països bàltics, juntament amb Lituània i Letònia. El fa sense la companyia de la seva dona Letícia, de la que se separa novament després del frenesí festiu per la commemoració dels 10 anys com a reis. Una mica de distància, que ja va bé. Això sí, el tema de la companyia del monarca està marcant les primeres hores de la visita; sobretot perquè Felip està sol. Molt sol. Té algú al seu costat de miracle, de fet.

La principal autoritat que ha desembarcat al costat del sobirà no és cap ministre ni secretari d'Estat. Per descomptat, tampoc s'ha sumat el president del govern Pedro Sánchez, ni tampoc Alberto Núñez-Feijóo, àlies "nosoypresidenteporquenoquiero". L'afortunat, entre cometes, ha estat un militar. I no el primer de la llista, sinó més aviat el que van trobar a mà: el comandant d'Operacions, el tinent general Francisco Braco, màxim responsable de les missions a l'exterior. L'home ha estat cridat d'urgència després de les baixes de Margarita Robles, titular de Defensa, o José Manuel Albares, d'Exteriors, tots dos excusant-se amb compromisos ineludibles. En el seu lloc, l'escollit havia de ser el JEMAD Teodoro López Calderón, però a última hora del dissabte al vespre va comunicar que es trobava malament. Un caos. 

Margarita Robles i cap de l'Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López Calderón  EFE
Margarita Robles i el cap de l'Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López Calderón /   EFE

El rei ha estat rebut pel president de la República, Alan Karis, qui acompanyarà l'espanyol durant la seva curta estada. El pla, després de la recepció i honors militars al Palau de Kadriorg, és visitar el Parlament i, tot just després, el portaavions 'Joan Carles I' amarrat al port de Tallinn. Aquest vaixell, juntament amb la fragata 'Blas de Lezo', ha participat en l'exercici que l'OTAN duu a terme anualment en el Bàltic. Es tracta de la primera visita oficial de Felip VI a contingents espanyols en l'estranger des de 2019, quan coincidint amb el seu 51è aniversari va aterrar a l'Iraq. També la seva estrena en aquests països independitzats de l'URSS, actualment en una situació compromesa per la pressió de Vladímir Putin. Joan Carles i Sofia sí que els van visitar el 2009, en plena impunitat de l'emèrit i amb una conjuntura internacional molt més relaxada.

La resta del viatge continuarà a Lituània durant la jornada del dilluns, país on Espanya té desplaçats avions de combat i transportament, a banda de 200 efectius, que formen part de la Policia Aèria del Bàltic. L'endemà, ja a Letònia, tocarà presentar-se a la base d'Adazi, amb 650 soldats espanyols al batalló que l'OTAN ha creat per mantenir la calma amb Rússia. Si vis pacem, para bellum. Allà deixarà de ser una ànima solitària: la fidel ministra Margarita Robles arribarà perquè no se senti tan abandonat, pobre, abans d'enlairar-se de tornada a Madrid. Com diria aquell de l'APM: 'Ahora es tarde'. O millor, com la infanta Sofia a Elionor: "Qué desastre".  

bbf64f1f8f2669df34062a869e8bda379a5a3e09
Felip VI a Tallinn amb el president d'Estònia, Alan Karis / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!