Aquesta imatge representa Espanya en molts sentits. El de l'acudit és el més fàcil: un treballant i cent mirant. L'inconvenient, però, és que ajuntar un rei i pencar en la mateixa frase frega el gènere de ciència-ficció. No és creïble: sabem que Felip VI estava fent un nou paperot, que, al cap i a la fi, sembla que és per allò que li paguen. El cas és que la fotografia ridícula, posant en marxa una font aturada 80 anys als jardins del Palau Reial de La Granja, passa als annals de la història aquest 6 de juny de 2024, un dia en el qual el món té posada la mirada a Normandia. També fa 80 anys d'un afer molt més important: l'Operació Overlord, el famós desembarcament que va provocar la caiguda del nazisme i el preludi de la fi de la Segona Guerra Mundial. 25 caps d'Estat internacionals s'han reunit durant el dia d'avui a les costes franceses, inclosos membres de cases reials de primer ordre: per exemple, Carles III, Camil·la de Cornualla i Guillem de Gal·les. Una aparició impactant, tenint en compte com estan les coses a Buckingham Palace. 

Els anglesos han volgut ser presents en diversos homenatges a les tropes que van participar en aquella batalla decisiva. El monarca anglès s'ha emocionat en alguns moments de la cerimònia, com també la seva dona. Al príncep se l'ha vist serós, prim, desmillorat. I sense Kate Middleton, per descomptat, que sembla travessar per un període força dur al seu tractament de càncer. La majoria de les imatges i el protagonisme són per a ells. Però no són pas les úniques figures royals. Totes menys Felip, el rei d'Espanya.

Carles III i Camil·la a Normandia / GTRES
Guillem a Normandia / GTRES

Un altre convidat que s'ha apuntat a la cita ha estat Frederic X de Dinamarca. En el seu cas, en solitari. La Mary s'ha quedat a Fredensborg, ben tranquil·la, després de rebre la cancel·lació de la imminent visita a les Illes Fèroe, perquè no estan les coses allà per fer reverències a reis o reines. El danès prenia part a l'homenatge als caiguts, en memòria dels compatriotes que van participar en l'operació. No serien molts, és cert, tenint en compte que Dinamarca era territori ocupat pels nazis des de l'any 1940. Però algú es movia contra la barbàrie feixista. En Frederic ha homenatjat aquells valents, un punt a favor del rei. I mira que en som de crítics amb ell. Però a Cèsar... 

Frederic X a Normandia / GTRES

El mirall trencat, però, destrossa la figura de Felip VI davant de l'exemple del seu cosí escandinau. El Borbó ni s'ha plantejat participar en els actes de Normandia, s'ha quedat als toros amb ultres i cavernícoles. El nazisme le pilla lejos, i els republicans exiliats que es van allistar en exèrcits europeus per acabar amb aquesta xacra no li mereixen cap esforç. Clar, que Espanya era neutral, i tal. Amb un feixista com Franco en el poder, l'amic de Hitler i Mussolini, els de la massacre a Gernika, la dictadura genocida, la destrucció total del país. I també el senyor que va posar el pare de Felip al tron, i per tant ell n'és l'hereu natural. Quina humiliació. Felip, 'El Retratao'. 

Felip VI a Segòvia / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!