L'ascens de Letizia Ortiz al tron d'Espanya sempre ha estat embolicat en un halo de controvèrsia i desaprovació per part d'alguns membres de la reialesa. Un dels detractors més notables va ser el rei emèrit Joan Carles I, qui mai no va acceptar del tot a la periodista divorciada i filla d'un taxista com a futura reina. Ara, dos llibres explosius prometen destapar el passat ocult de Letizia i donar llum sobre la tèrbola història de l'esposa del rei Felip VI.

Els llibres en qüestió, 'Adeu, Princesa', escrit per David Rocasolano, primer i antic confident de Letizia, i 'Letizia Ortíz: una republicana en la cort de Joan Carles I', del periodista català Isidre Cunill, han tret a la llum foscos secrets que envolten el passat de la reina. Una de les revelacions més impactants és que Letizia hauria patit no un, sinó dos avortaments en la seva vida, un d'ells anés de les fronteres d'Espanya. El més sorprenent és que Felip VI ha estat al corrent d'aquesta situació, però ha guardat silenci per protegir la imatge de la seva esposa.

Letizia Ortíz, una republicana en la cort de Joan Carles I
Letizia Ortíz, una republicana en la cort de Joan Carles I

Segons David Rocasolano, l'autor d''Adeu, Princesa', un dels avortaments més escandalosos de Letizia va tenir lloc a la clínica Dator de Madrid, tot just quatre mesos abans del seu matrimoni amb el llavors príncep Felip de Borbón. Rocasolano sosté que Letizia, en aquell moment presentadora de notícies, va quedar embarassada del seu llavors xicot|nuvi, el periodista David Tejera, i que, a sol·licitud de la parella real, ell va eliminar tota l'evidència relacionada amb l'esmentat avortament, incloent expedients mèdics i documents comprometedors. Aquesta mesura extrema va ser impulsada pel temor que la revelació d'aquests esdeveniments pogués posar en perill els plans de casament de la parella.

La crema de proves i la factura reveladora

David Rocasolano relata com, en presència del príncep Felip, Letizia va sol·licitar que s'eliminés per complet tota la documentació relacionada amb l'avortament. Rocasolano, que era un confident proper de la princesa, va seguir les seves ordres i va buscar els expedients mèdics, que posteriorment va cremar. Al llibre es detalla que Letizia hauria pagat 240 euros per la interrupció de l'embaràs el 27 d'octubre de 2002, una factura que va arribar en mans de Ramón Akal, propietari de l'Editorial Foca, que va persuadir al cosí de la reina perquè compartís aquest secret. A més, l'autor assenyala que, "segons el Dret canònic, la meva cosina estava excomunicada. El cànon de 1938 referit als casos d'excomunió és explícit: 'Qui procura l'avortament, si aquest es produeix, incorre en excomunió latae sententiae' (...) És a dir, el cardenal va casar una jove excomunicada".

Letizia
Letizia

Avortament a Mèxic i altres escàndols

Tanmateix, les revelacions no s'aturen allà. Al llibre 'Letizia Ortiz: una republicana en la cort de Joan Carles I', escrit per Isidre Cunill, s'exposa un altre polèmic incident: un avortament ocorregut a Mèxic el 1996, mentre Letizia estava cursant un màster en periodisme al país asteca. Segons l'autor, basant-se en un suposat informe del Centre Nacional d'Informació (CNI), Letizia va interrompre el seu embaràs a l'hospital Mèdica Sud del Districte Federal i posteriorment va viatjar a Nova York. L'autor també acusa Letizia d'haver consumit drogues quan era estudiant mentre sostenia un festeig amb el professor Alonso Guerrero, qui es convertiria en el seu primer marit el 1998.