La relació entre Joan Carles I i Felip VI ha estat objecte d'especulació pública, especialment des que l'antic rei va decidir exiliar-se als Emirats Àrabs Units. Encara que alguns mitjans van insinuar una ruptura entre pare i fill, en realitat no existeix animositat entre ells. Felip VI, l'actual monarca i espòs de la reina Letícia, ha estat en contacte regular amb el seu pare, mantenint una comunicació constant per conèixer de primera mà l'estat de salut de l'exmonarca. Malgrat considerar en diverses ocasions la possibilitat de portar-lo de tornada Espanya, Felip VI ha optat per permetre que el seu pare viatgi amb discreció i sense restriccions, evitant una exposició pública excessiva i reduint l'atenció mediàtica entorn de la seva figura, encara que aquest interès es manté viu.

Joan Carles I, per la seva part, ha manifestat públicament el seu amor per la seva família i, en especial, el seu respecte i estima cap al seu fill. Es diu que estableixi un orgull profund i una admiració sincera cap a Felip VI, i sempre s'ha esforçat per no interferir en el seu regnat. Aquest compromís l'ha portat a acceptar i respectar totes les normes imposades, evitant qualsevol acció que pogués perjudicar la imatge del seu fill com a monarca. A més, l'exrei ha mostrat una genuïna preocupació per la situació del país i els desafiaments que enfronta la corona. Freqüentment discuteix amb el seu fill sobre la situació política i social d'Espanya, i en més d'una ocasió Felipe ha recorregut al seu pare a la recerca de consell en moments de crisi.

Felipe Letizia Juan Carlos Sofía 2024, GTRES
Felipe Letizia Juan Carlos Sofía 2024, GTRES

Felip VI demana consell a Joan Carles I sobre el seu pròxim pas en una conversa de més d'una hora

Una de les recents situacions que va mobilitzar a la família reial va tenir lloc arran de la catàstrofe natural que va afectar Espanya la setmana passada. A començaments de setmana, una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) va impactar amb força al país, desencadenant fortes pluges que van causar greus inundacions, especialment a la Comunitat Valenciana. La ciutat de València va ser particularment afectada, enfrontant-se a un dels desastres naturals més greus dels últims cent anys. Diverses poblacions van quedar submergides en llot i aigua, molts habitatges van resultar destruïts, i centenars de persones van perdre la vida, mentre que nombrosos ciutadans es van quedar sense accés serveis bàsics com a aigua potable i electricitat.

Davant d'aquesta situació d'emergència, Felip VI i la reina Letizia no podien quedar-se al marge. Després de deliberar juntament amb les autoritats, els reis van decidir presentar-se a la zona afectada, visitant Paiporta, un dels epicentres de la tragèdia, acompanyats del president Pedro Sánchez i del líder regional Carlos Mazón. Tanmateix, la visita va ser difícil; els reis i el president van ser rebuts amb indignació i frustració pels habitants locals, que van expressar el seu descontentament llançant-los fang i proferiendo crits i insults. La situació va ser tan tensa que Sánchez es va veure obligat a abandonar ràpidament el lloc, patint fins i tot danys al seu vehicle.

Aquella nit, Joan Carles I va trucar al seu fill per oferir-li suport. Durant més d'una hora, ambdós van conversar sobre la complicada situació que havia presenciat la família reial aquell mateix dia, i com havien de procedir a partir d'ara. L'emèrit, que va seguir tot per televisió, va expressar la seva preocupació per la seguretat de Felipe i Letizia davant de les possibles reaccions violentes, desitjant que la situació no escalés a majors.

paiporta pedro sanxhez felipe - EFE
paiporta pedro sanxhez felipe - EFE