Ja fa uns dies que es va produir davant la porta principal del Palacio de la Zarzuela una foto que ben bé podria estar a les enciclopèdies al costat de la definició de "paripé". La reina Sofia feia 80 anys i ho celebrava en família. Una família que si no fos per tot el que implicaria, deixaria de fer gestos de cara a la galeria. La família reial. Un col·lectiu que potser està unit per la sang blava, però que en el fons s'odien entre tots: Sofia amb Joan Carles, Sofia amb Letícia, Letícia amb Joan Carles, Letícia amb Cristina, Letícia amb Elena i un llarg etcètera. Aquesta va ser la imatge que els va immortalitzar en aquella data tan assenyalada:

 familia reial complet sofia 80 anys  EFE

Efe

Aquesta foto, però, té una intrahistòria que no té malbaratament. Ja es van revelar fa uns dies alguns detalls d'aquesta imatge que no van passar desapercebuts. Per exemple, el gest de Letícia saltant-se el protocol agafant la mà de la seva filla, la princesa Elionor. També que Letícia s'oposava en origen a fer-la perquè no creia que fos encertat donar una imatge de família feliç quan, per exemple, no vol que la seva cunyada Cristina actuï novament com a infanta.

Letícia i infanta Cristina  GTRES

GTRES

Ara, però, el diari El Español ha aprofundit en un altre detall de l'esmentada foto que té molta molla: la posada en escena del rei emèrit Joan Carles. Un Joan Carles que s'hi hagués pogut, hagués impedit que aquesta foto veiés la llum. Però ara per ara, qui decideix quines imatges s'ensenyen al món és la reina Letícia, segons el diari. I ja se sap que la relació entre el sogre i la jove no és la més idíl·lica del món. Fixin-se en com col·loca la cama i el peu dret el rei emèrit:

peu joan carles

Efe

peu joan carles2

Efe

La mobilitat del rei no és la millor. Les nombroses intervencions quirúrgiques (la darrera, el mes d'abril) han provocat en el monarca uns dolors i unes dificultats palmàries a l'hora de caminar o mantenir-se dempeus, alçat i ferm, sense l'ajuda de les crosses o un bastó. Recorden al citat mitjà que qui va ser el cap de la Casa de Su Majestad el Rey, Sabino Fernández Campos, tenia una frase gravada en foc: "El Rey sólo puede llegar en camilla si viene de la guerra". Caldria afegir: "...si viene de la guerra o si 'va a la guerra' de posar en una foto con su mujer y su nuera". Joan Carles, segons explica El Español, es negava a aparèixer assegut en una cadira, com en d'altres ocasions recents.

joan carles cadira efe

Efe

És una imatge d'ell mateix que li desagrada profundament. Per això, el 2 d'octubre "el monarca se negó a aparecer sentado, quería salir de pie con una postura difícil de entender: tullido". Tolit. Un adjectiu demolidor per algú com el Borbó. Afegeixen: "el que le sugirió que apareciera en una silla se llevó una gran bronca por parte del Emérito, pero en realidad le quería hacer un favor". Però Joan Carles tampoc volia bastó, cosa que va endarrerir moltíssim la sessió de fotos, especialment pel que li va costar baixar les escales. Tant, que fins i tot "al final, dos personas de seguridad le ayudaron a bajar casi en volandas". Com un sac de patates.

rei joan carles i feijóo  EFE

Efe

Joan Carles ferit en el seu orgull. Expliquen a El Español que han parlat amb fonts properes a Zarzuela que els hi van confessar: "la foto es una mala jugada para El Jefe. Se ve claramente que le ocurre algo en la pierna. Al final, la que decide qué foto se manda a los medios es ella -la Reina Letizia- y podría parecer que lo hace aposta para que todo el mundo vea cómo se encuentra su suegro"... Unes acusacions contundents. N'hi ha més: "El rostro de don Juan Carlos refleja lo poco a gusto que estaba en ese momento. Entre la postura que le estaba doliendo, mantener el equilibrio y el enfado que tenía por estar allí obligado por no dar más que hablar…". I Letícia gaudint interiorment de cada segons de la sessió fotogràfica. A Joan Carles se li va fer eterna. A Letícia, probablement, brevíssima.