Una altra cosa no, però és indubtable que el rei Joan Carles té una característica 'digna d'elogi': la coherència. És coherent en la seva pulsió eròtico-festiva que l'ha fet mereixedor d'una llarga llista d'amants. És coherent en el seu tantsemenfotisme del que pensi la ciutadania i tot i els escàndols pels seus suposats negocis fraudulents, continua passejant la seva malmesa anatomia per places de toros o restaurants, tot i el risc de trobar-se amb gent de festa que li crida "¡Viva la República!" o "A tope sin drogas".

joan carles sopar vigo

El Faro de Vigo

I ara també ha quedat provat que és coherent a l'hora de fer-se fotos compromeses, que fan avergonyir del paper de la monarquia i al costat de personatges assenyalats per la resta del món. Les raons econòmiques no ho haurien de justificar tot, i menys, fotos tan calamitoses que són un autèntic escàndol democràtic, com la que va transcendir ahir amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, saludant-se somrients en el Gran Premi de Fórmula 1 d'Abu Dhabi. Un Salman que la comunitat internacional fa responsable de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi. Però JC va a la seva.

Joan Carles amb el príncep de l'Aràbia Saudita EFE

Efe

I dèiem que és coherent perquè, casualitats de la vida, aquest dilluns, l'endemà de la foto de la vergonya, es compleixen tot just 40 anys d'una altra foto igual de polèmica. El 26 de novembre de 1978 Joan Carles i Sofia aterraven a l'Argentina per fer una trobada amb el dictador Videla i tancar milionaris acords econòmics (300 milions de dòlars), tot i les peticions de l'oposició de que cancel·lés el viatge. Segons publica el diari Público, dos anys després del cop d'estat militar, el general va convidar Joan Carles en un intent de refermar la bona sintonia entre els dos països i tot i les greus violacions de drets humans, desaparicions, segrestos i assassinats al país sudamericà, els reis van anar-hi. Deurien trobar-se com a casa després de la dictadura de Franco a Espanya.

reis videla2

RTVE

Videla vanagloriant-se pels vincles amb la 'Mare Pàtria' i Joan Carles que viatjaria sí o sí tot i els debats paral·lels al Congrés sobre la seva idoneïtat. Fins i tot, va anar a Buenos Aires amb un regal per Videla, el Collar d'Isabel la Catòlica, amb un Videla eufòric en la rebuda dels reis: "La vulneración de la libertad, la justicia y la convivencia democrática, impuso esa lucha en la que el pueblo entero brindó su apoyo para rescatar la dignidad nacional y los derechos humanos afrentados por la agresión. Argentina triunfó en ese empeño. Hoy se empieza a comprender en el mundo el sentido de nuestra acción, sus profundas razones, su lacerante urgencia".

reis videla3

RTVE

El rei, de la seva banda, agraint el tracte històric de l'Argentina als espanyols, tot i que 700 espanyols (naturals o descendents) van desaparèixer durant la dictadura. Durant la visita de quatre dies recorda el mitjà que Joan Carles i Sofia també van tenir temps per anar a la Bombonera a veure un partit de Boca Juniors o escoltar tangos en directe. Van tenir temps d'això i d'escriure una declaració oficial que provoca indignació, especialment pel fragment on es deia que "la protección y el efectivo respeto de los derechos humanos constituyen una responsabilidad principal de todos los gobiernos que se han adherido a la declaración universal de 1948", cosa que sonava a broma en l'Argentina de 1978.

reis videla4

RTVE

La dictadura de Videla va treure pit i profit i va explotar la visita borbònica en un fullet on es llegien coses com "Fueron cien horas inolvidables, de apretada agenda, en las que los jóvenes monarcas pudieron sentir, de cerca y plenamente, la conmovedora adhesión que les brindó el pueblo argentino en todos los niveles". El dictador i assassí Videla, cofoi per la visita de Joan Carles. El príncep hereu de l'Aràbia Saudita, també... 40 anys de diferència entre una foto i l'altra. Però res no ha canviat.