Anglaterra i Dinamarca van protagonitzar un dels duels més esperats de l'última jornada de l'Eurocopa, amb permís de l'Espanya-Itàlia. No va ser cap oda al futbol, però si més no el marcador va brindar tensió als espectadors que ho seguien a l'estadi de Frankfurt o per la retransmissió de televisió. L'empat a 1 final deixa descol·locats els anglesos i eufòrics els danesos; el grup encara està per decidir. El més atractiu del match no va tenir lloc sobre gespa, però. Calia aixecar la vista i donar una ullada a la llotja presidencial, amb presència royal de primera categoria: el flamant rei dels danesos, el polèmic Frederic X (acompanyat per la filla Isabella), i el príncep de Gal·les, Guillem d'Anglaterra. Una minicimera internacional en nom del furgol

La trobada va ser sense les respectives dones. A l'escandinau ja li anava bé canviar la seva dona Mary per la filla; l'ambient era molt més distès i, el més important, no es va passar tot el partit desitjant que arribés l'hora de marxar a casa... per separat, si fos possible. Per la part britànica, Kate Middleton no està per atendre aquesta mena de cites; la seva reaparició al solemne 'Trooping the Colour' ja va suposar un gran esforç per a la princesa víctima del càncer. El cas és que teníem dos homes cis-hetero, de 41 (a punt de fer 42, aquest mateix divendres 21 de juny) i 56 anys, en terra estrangera i amb el futbol de seleccions com a escenari i temàtica ambiental. Es van deixar anar, oblidant-se per una estona dels seus títols reials, i actuant com dos col·legues en una taverna. 

La conversa entre els royals, molt animada, plena de bromes i sobreactuació. Per tant, ideal per als dos protagonistes, amb penúries i misèries recurrents a fer front cada punyeter dia de la seva existència. Menció especial per al monarca danès, excitadíssim. Retrobar-se amb el Guillem no només era un aparador perfecte per als seus interessos publicitaris, que els necessita com l'aire que en respira. És que, a més a més, tornava a saludar un parent llunyà: l'endogàmia monàrquica converteix els llinatges en un spin-off etern. Tots són rebesnets de la reina Victòria d'Anglaterra, en diferents graus. Per curiós que pugui semblar, en Frederic va abans que en Guillem. Una de les últimes imatges que teníem de tots dos és de fa 25 anys, durant el bateig del príncep Constantí Alexios de Grècia. Ha plogut des d'aquell dia. I també han canviat molt les coses. Ells, els primers.

Federico Guillermo 1999 Mail Online
Frederic de Dinamarca i Guillem d'Anglaterra el 1999 / Mail Online

L'experta Judi James es mostra impressionada al diari 'The Mirror' amb la seqüència de les figures royals, destacant que "tots sabem que Guillem és molt competitiu, i veure'l en un enfrontament reial ple d'acudits previ al partit és força divertit. Tots dos inflen el pit en demostració de superioritat, amb una gesticulació molt exagerada per pressionar amb els seus missatges. Els encanta l'oportunitat de comportar-se com aficionats normals i corrents". Que sí, que els privilegis de reis i prínceps estan molt bé, però quan canvien la disfressa royal per la bufanda i la samarreta, són iguals que tu i que jo. Fanàtics. Res més.

Federico Dinamarca Guillermo Inglaterra BBC
Frederic X de Dinamarca i Guillem d'Anglaterra a l'Eurocopa / BBC

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!