Fortíssim el que succeirà el proper dia 6 a l'Abadia de Westminster. La coronació de Sa Majestat El Rei Carles estarà atapeïda de detalls únics: tron pintoresc, corona de molts quirats, túnica milionària, cerimònia amb oli esnob... 'La Firma' es vestirà d'or en el seu dia més especial i Carles III aprofitarà per a portar a col·lació el seu millor somriure. Se sap ja gairebé tot de la cerimònia, per la qual tan sols queden 2 dies per a la recepció reial i 3 per a l'acte. Tot i que el que desgranarem avui serà el protocol. La Casa Reial anglesa està atapeïda de membres de protocol i molts d'ells s'encarregaran que no passi res fora del previst. El primer de tot és saber què dirà Guillem de Gal·les, el príncep hereu. Se sap que serà un discurs servil i de l'edat mitjana...
Sí, molt molt servil, i no és per a menys, ja que en els propers anys —fins que Carles d'Anglaterra mori— Willy es dedicarà a servir-lo amb totes les lletres. Serà, literalment, el seu vassall, com en l'època feudal. Aleshores hi havia serfs i esclaus, per la qual cosa el germà del duc de Sussex serà pràcticament això, igual que Carles ho ha estat de la seva mare durant 70 anys. És realment increïble, però el discurs impacta molt:
"Jo, Guillem, Príncep de Gal·les, et juro lleialtat, fidelitat i dedicació, i et serviré com a fidel vassall. Que Déu m'ajudi", exclamarà Guillem. El príncep hereu farà això, però no des de la seva cadira de primera fila, sinó des de l'altar, agenollat davant del seu pare. Sí, agenollat com un pur vassall. En això es convertirà oficialment a partir de dissabte el príncep: en un vassall de His Majesty. Acollonant tot el discurs, que es pot llegir en la seva integritat a la seva versió online des del passat 23 d'abril.
Menys catòlic que el d'Elisabet II
El discurs de Guillem de Gal·les serà pràcticament idèntic al de l'última coronació, que va pronunciar el príncep Felip el mes de juny de 1953. Mateixa ciutat, mateix enclavament, mateixa pompositat, però diferents paraules. I és que Charles The Third optarà per un discurs menys religiós que el de l'últma vegada, quan Felip va dir el mateix, però afegint que ell era el "servidor a la terra" d'Elisabet II. Un passatge aquest, que ha estat suprimit de manera radical, ja que els temps, per sort, han avançat. Tot i que, realment, el discurs l'haurien de canviar per complet: no hi ha servidors, OK, però... a Anglaterra hi ha vassalls? De veritat?
George, patge reial
Igual que ahir comentàvem que en alguns casaments royals com la de Magdalena de Suècia no es comptava amb patges reials, en aquest acte de coronació sí que hi haurà patges del Rei. Entre alguns d'aquests hi haurà el príncep George, fill de Guillem i hereu de l'hereu. La funció del petit no serà cap altra que la de sostenir-li la capa al seu avi, quelcom similar al que faran els altres set patges, tots ells nens. Seran Oliver Cholmondeley, fill del seu secretari privat, el marquès de Cholmondeley, Ralph Tollemache, fill d'Edward Tollemache (el fillol de Carles) i Nicholas Barclay, net de la cosina segona de Carles i companya (no dama de companyia) de la reina Camil·la, Sarah Troughton. Per part de Camil·la, aquesta portarà els seus tres nets (Gus i Louis Lopes i Freddy Parker Bowels), així com el seu nebot net Arthur Elliot.