La infanta Elena va néixer el 20 de desembre de 1963, una data on els llavors prínceps no vivien el seu millor moment. Ni personal, ni polític. Els joves que estaven destinats a convertir-se en reis d'Espanya continuaven sent prínceps i el seu matrimoni semblava desintegrar-se, malgrat que pretenien mantenir les aparences. El poder de Joan Carles I estava lluny de consolidar-se, de fet, anava una missió que requeria molt amb compte: complaure Franco. El seu futur, així doncs, estava en mans d'un altre. Anys més tard, la primogènita va tenir la seva oportunitat per ser reina i la va desaprofitar.
Espanya, malgrat l'escena actual, continua sent una de les poques monarquies parlamentàries que discrimina la dona en la línia successòria. És un fet que, en cas d'haver tingut un tercer fill i haver estat home, no hauria existit l'acte institucional d'aquest 31 d'octubre en l'aniversari de la princesa Leonor. No és el mateix cas de la infanta Elena, que va quedar relegada a un segon pla quan va néixer Felip VI. El seu cas és encara més particular, ja que la filla de Joan Carles I va poder haver estat l'hereva al tron. Què va succeir?
La infanta Elena era l'esperança de Joan Carles I
Els hereus són preparats des de la infantesa per assumir el seu paper com caps d'Estat, però una vegada arribat el moment, l'hereu pot abdicar o renunciar. Quan Felip era jove, tenia dubtes i no era el millor exemple de príncep. No s'havia contemplat que la infanta fos reina, només que hi va haver un període fosc.
"Felip era un jove despreocupat, mal estudiant i amb més ganes de diversió que de 'posar els colzes' i, molt menys, de passar-se el dia pendent del seu futur predestinat per herència genètica", segons comenten. Pel que sembla, els seus pares no eren els únics preocupats, els seus professors i encarregats de l'educació per ascendir al tron també ho estaven. És per això que es va prendre una mesura dràstica i que evitaria la filtració de la informació, el van enviar al Canadà a fer un curs preuniversitari que l'allunyaria un temps.
Un altre dels aspectes que el delataven era la seva elecció de núvies, cap d'elles apropiades. A més, els seus amics eren joves hereus de fortunes empresarials i que, en tot cas, no significaven una bona influència. Les aventures i la seva falta de serietat van fer estralls en els reis emèrits. Al final, es va plantejar parlar-lo amb la primogènita i Elena va deixar clar que no acceptaria la Corona.
En aquell temps d'incertesa ja hi havia nombrosos 'Elenistas', per la qual cosa un canvi podria ser acceptat amb una excusa o una altra. Tanmateix, aquest pla de fuita no va funcionar i només el temps va poder redreçar el que és avui el rei d'Espanya.
Res no indica que la complicació viscuda per Joan Carles I amb la infanta Elena es torni a repetir en el futur proper, perquè Leonor sembla compromesa. Això sí, la infanta Sofia ha seguit els passos de la seva germana i té prou seguidors a l'abast.