Aquell 23-F podria haver acabat amb la monarquia. Tal com revela Diario16, que ha tingut accés a un informe de la CIA, Joan Carles I va rebre pressions en mans de grups de militars ultradretans recelosos del procés descentralitador i de l'Estat de les Autonomies que s'estava gestant en la Transició.
El document, elevat a la superioritat pels espies nord-americans a Madrid com a Memoràndum per al Director d'Intel·ligència Central/Subdirector d'Intel·ligència Central, arriba a assegurar que "el clar rebuig de Juan Carlos de la maniobra militar ha soscavat la seva posició entre alguns dels oficials, i pot alienar a més d'ells si no aconsegueix frenar el terrorisme o el procés d'autonomia a Espanya", resa el comunicat enviat a Washington en aquells dies.
"El rei aparentment ha promès als militars que instituirà la llei marcial a les províncies basques si el terrorisme surt de control, i també pot haver promès que treballarà per limitar l'autonomia regional, que els militars temen com a destructiva per a l'Estat espanyol", es llegeix en l'anàlisi realitzada. "Si s'instituís la llei marcial a les províncies basques, podrien sorgir noves tensions polítiques allà. El simple fet de retardar el procés d'autonomia podria no satisfer als militars, però intentar revertir-lo provocaria una agitació política generalitzada", resa l'escrit emès l'Administració nord-americana.
"Tanmateix, el govern de Calvo-Sotelo té certs actius en els propers mesos. El moviment cap a l'autonomia de les províncies basques ha respost a molts dels greuges dels bascos moderats, que ara poden estar disposats a treballar amb Madrid contra els terroristes sempre que les forces de seguretat de Madrid no s'ampliïn de forma espectacular", es llegeix al document. "Els militars a Espanya poden reconciliar-se més amb l'autonomia regional, ja que amb el temps es demostra compatible amb la unitat nacional espanyola. En el futur, a més, els militars no podran aprofitar la incertesa sobre si el rei recolzarà o no una maniobra contra el Govern, ara que ha demostrat el seu compromís amb la Constitució. Finalment, Calvo-Sotelo té la intenció de governar per majoria en el Parlament, i no per consens també amb els partits d'oposició; les perspectives de la seva eficàcia són bastant bones", recalca l'esmentat document.
"Al principi, l'intent de cop d'Estat a Espanya el mes passat semblava permetre una avaluació optimista del vigor de la democràcia espanyola davant una amenaça per a la seva supervivència. Però acumulant, l'evidència suggereix que l'esdeveniment pot presagiar obstacles més seriosos per a la consolidació del nou ordre polític espanyol", agrega el document desclassificat.
A l'informe es detalla que molts militars es van aliar perquè el cop d'estat fos efectiu. Hauria trobat molt més suports però es va dissoldre ràpidament. Ja no es va donar cap altre cop d'Estat. Han passat molts anys d'aquella data i ara està lluny de produir-se de nou.