Jaime Peñafiel té una particularitat: és molt de dretes i molt espanyol però a Catalunya cau bé. Serà perquè als 86 anys no té pèls a la llengua i, com ell diu "soy rico y digo lo que quiero". Ningú el fa callar i a El Mundo ha escrit una columna demolidora contra la reina Letícia. També ha parlat d'Eugenia Martínez de Irujo, la duquessa de Montoro, amb qui es va topar a l'AVE. La filla de la duquessa d'Alba va renyar Peñafiel perquè el cronista deixa bé el seu padrastre, segon dels tres marits de Cayetana i, segons la filla, un tirà: Jesús Aguirre.
La topada entre Peñafiel i la "duquesita" fa pensar en la topada que ja va tenir amb Letícia. Peñafiel recorda com durant un acte oficial (Letizia estaba fuera de sí) la princesa i experiodista li va etzibar al periodista: 'Mírame a los ojos'". Furgant en com certa Espanya no suporta Peñafiel, la més carca, monàrquica, aristocràtica i patriòtica en el sentit excloent de pàtria, En Blau pot avançar una exclusiva. Els dos Gremis de Restauradors de Barcelona i Madrid tornen a posar-se d'acord per una campanya per celebrar Santa Eulàlia. Si l'any passat van ajuntar Manuela Carmena i Ada Colau, enguany editen un llibre de parelles famoses per recordar els vincles d'amistat entre les dues capitals.
I una de les parelles seleccionades és Jaime Peñafiel i Pilar Eyre. Els dos cronistes reials, veterans i llenguallargs, parlen de vincles i Peñafiel no oculta la seva admiració per Catalunya: "Ojalá yo pudiera amar a mi ciudad (Granada) como vosotros amáis la vuestra (Barcelona)”. Tots renyen Peñafiel però ell participa en un projecte d'amistat entre Madrid i Barcelona que serà presentat el mes de març. Tots el renyen excepte molts catalans.
Jaime Peñafiel és el nostre degà, el dels cronista reials. Un granadí que pot fer de pont amb Catalunya. Pot acabar sent el relator? Va concedir una meravellosa entrevista a En Blau que es pot recuperar aquí. Només recordar com va definir-nos en dues paraules el rei Felip: "Un pobre hombre" i la reina Letícia: "Una mala persona".