Aquesta passada setmana, un fet va marcar l'agenda monàrquica. A Londres es va celebrar el funeral en memòria de Felip d'Edimburg, el marit de la reina Elisabet II, mort en plena pandèmia a l'edat de 99 anys. El servei religiós en memòria del duc arrencà a l'abadia de Westminster, amb la presència de la seva vídua, la reina, al seu primer acte públic des de l'octubre passat, i amb els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia, entre els assistents. També de Marie-Chantal Miller, dona del cosí de Felip, Pau de Grècia. L'arxienemiga de la reina espanyola des del lleig de l'asturiana a la reina Sofia, familiar grega de Miller, que des del que va passar a Palma, no va dubtar en rajar de Letícia, "ha demostrat quina és la seva veritable cara"

letizia funeral duque edimburgo efe

Marie Chantal Miller y Pablo de Grecia, funeral duque Edimburgo londres GTRES

Letícia amb Felip i Pau amb Marie Chantal, EFE/GTRES

Qui ara s'ha pronunciat sobre la tensió de les dues royals ha estat Jaime Peñafiel. El periodista i escriptor, cronista reial per excel·lència, ha vist com aquesta tensió es podia tallar amb un ganivet: "El reencuentro entre la consorte española y la esposa del primo de Felipe en Londres no pudo ser más violenta aunque intentaron evitarse. Lo más triste de este desencuentro fue que los dos primos hermanos, el español y el griego, en otro tiempo grandísimos amigos, apenas se hablaron por culpa de sus respectivas", escriu a les pàgines d'El Mundo. Peñafiel, però, aprofita el funeral de dimarts a Londres per parlar del seu amic Joan Carles: "a solo una cortísima distancia (de Felip i Letícia) se debatía sentar al Rey Juan Carlos en el banquillo por denuncia de su ex amante, la peligrosamente despechada Corinna Larsen. Si su hijo no le hubiera desposeído de ser miembro, con todo derecho, de la Familia Real, que ya eran ganas de joder por joder (perdón por la expresión), su padre no se encontraría ante tal riesgo".

joan carles felip GTRES

Joan Carles i Felip / GTRES

A Peñafiel li remou per dins la possibilitat de veure a la banqueta dels acusats el rei emèrit. "¿Por qué Don Juan Carlos sí? El Rey Padre se ha visto obligado, para evitar esta terrible humillación, a contratar a uno de los más caros bufetes del Reino Unido, la firma Clifford Chinn, miles de libras a la hora"... Joan Carles humiliat? Que s'ho hagués pensat millor a l'hora de suposadament, omplir-se les butxaques. I no ens fa cap pena que l'advocat que hagi contractat li costi miles de libras a la hora. Li surten els bitllets de les orelles, doncs ara, que acoquine. L'escriptor ni s'imagina el sotrac emocional que li suposaria a Juancar veure's davant d'un jutge: "Si ha sido la primera vez en la historia que un hijo expulsa a su padre del hogar y del país, quitándole todos los privilegios que como Rey tenía, también será la primera vez, si Dios y los abogados no lo impiden, que podamos ver a un rey, un gran rey, sentado en el banquillo. No en España, sino ante los tribunales de Justicia británicos. ¡Dios salve al Rey!".

Jaime Peñafiel dedo GTRES

Jaime Peñafiel / GTRES

Avançant-se al que pugui passar, només hi ha una certesa, que Joan Carles, com tots, morirà algun dia. L'edat, l'estat de salut del rei i tot el que li està passant els darrers temps, han fet que Peñafiel posi damunt la taula aquesta possibilitat i què passaria si el pare de Felip se'n va a l'altre barri ara que viu al retir daurat d'Abu Dhabi i que és lluny d'Espanya. "Creo, sin temor a equivocarme, que somos muchos los que pensamos en la muerte de Don Juan Carlos en el exilio". Explica que el rei fugat, quan es va trobar amb la historiadora francesa Laurence Debray, van abordar aquesta qüestió. I més, arran del funeral per Felip d'Edimburg: "A él le afectó mucho el entierro de Felipe de Edimburgo, su primo. Su hijo: ¿le dará un entierro de rey? Según ella, 'los españoles entierran bien. Saben rendir los homenajes pero a toro pasado. Quizá los españoles no se darán cuenta de que el mundo entero mirará cómo despiden a su Rey y les juzgará, porque los entierros son una prueba de verdad'". Chim pum. Peñafiel, no només està d'acord amb aquesta afirmació, sinó que recorda també l'exvicepresident del govern Alfonso Guerra, que ha dit que cal "Resolver el regreso del rey emérito cuanto antes porque si muriese en Abu Dabi sería un fallo histórico para el país". Peñafiel afegeix: "Y un terrible daño reputacional para su hijo y para la monarquía, eso lo digo yo".

Joan Carles I trist  GTRES

Joan Carles / GTRES

...Un fallo histórico para el país que Joan Carles morís a Abu Dhabi i no a Espanya?... El que és un fallo histórico, des de fa temps, és continuar amb aquests mantinguts dels Borbons a Zarzuela vivint a costa dels altres.