S'ha especulat àmpliament sobre la possibilitat que Joan Carles torni a viure de manera permanent a Espanya, però aquesta opció està pràcticament descartada. L'exmonarca no té interès a tornar a establir-se al seu país, principalment perquè li resulta més convenient residir a l'estranger. Durant anys, ha estat sota la lupa de la Hisenda Pública, i l'única manera de protegir la seva fortuna, estimada en més de dos mil milions d'euros, és mantenint-se fora del territori espanyol. Llocs com Abu Dhabi, on actualment resideix, ofereixen beneficis fiscals que afavoreixen a grans patrimonis com el seu. De la mateixa manera, Suïssa representa una alternativa viable, per la qual cosa no es descarta que en el futur es traslladi a Ginebra per viure els seus últims anys al costat de la infanta Cristina.

No obstant això, les seves visites a Madrid es continuaran produint, com ha passat en els últims anys. Actualment, ja no enfronta càrrecs legals i té llibertat per moure's sense rendir comptes els reis.

Juan Carlos|Joan Carles Ginebra GTRES
Joan Carles Ginebra GTRES

Els preparatius per a la mort de Joan Carles estan pràcticament llestos. Algunes veus suggereixen que hauria de residir a prop d'Espanya o fins i tot al seu propi país, ja que la seva mort a l'estranger podria suposar una vergonya per a la corona i per al rei Felip VI. Tanmateix, la Casa Reial no ha emès cap declaració oficial sobre el tema. El que sí que se sap és que l'espòs de la reina Sofia ha deixat tot ben organitzat. El 2023, va vendre les seves últimes propietats a Catalunya i el País Basc amb l'objectiu de simplificar els tràmits per a les seves filles, les infantes Elena i Cristina, que seran els seus principals hereus. Felip VI, per la seva part, va rebutjar qualsevol vincle amb la fortuna del seu pare després dels escàndols financers que van sortir a la llum.

Les visites de Joan Carles a Suïssa no han estat només per gestionar el divorci de Cristina i Iñaki Urdangarin, sinó també per realitzar ajustaments al seu testament. Aquest document es troba dipositat en una notaria a Lausana, i en les seves últimes visites l'exmonarca ha estat afinant els detalls del seu llegat. Ha deixat clar què rebran els seus fills una vegada que mori.

Felip VI podria heretar de Joan Carles I a través de la reina Sofia

Les principals beneficiàries de la seva herència són les infantes Cristina i Elena. Cristina no enfrontarà inconvenients per rebre la seva part del llegat, ja que en residir a Suïssa no tindrà l'obligació de declarar-ho a Espanya. Elena, en canvi, sí que haurà de tributar la seva part, ja que la seva residència fiscal continua sent a Espanya. Tot i així, des de fa mesos s'han pres mesures per evitar que part de l'herència acabi en mans del fisc espanyol.

El trasllat de Froilán a Abu Dhabi no ha estat una mera estratègia per allunyar-lo de la polèmica, sinó que respon a un propòsit més concret: servir d'enllaç en la gestió del patrimoni familiar. També s'ha plantejat la possibilitat que Victoria Federica segueixi el mateix camí. Ambdós serien els receptors dels fons, mentre que Elena actuaria com a administradora, replicant així el model financer del seu avi.

D'altra banda, la situació de Felip VI continua sent incerta. Encara que el 2020 va anunciar públicament la seva renúncia a l'herència del seu pare, legalment no podrà formalitzar l'esmentada decisió fins que Joan Carles mori. Fins al moment, ha donat instruccions perquè el seu nom no figuri al testament. A més, hi ha dos aspectes sorprenents en la distribució de l'herència: ni la princesa Elionor ni la infanta Sofia no rebran cap tipus de benefici econòmic del llegat del seu avi.

Felip VI i Juan Carlos|Joan Carles I
Felip VI i Joan Carles I