Joan Carles I està donant massa maldecaps a Felip VI i Letícia. En els últims mesos ha tornat a posar la corona en el focus mediàtic amb les seves últimes polèmiques. Es va destapar que havia creat una fundació a Abu Dhabi per facilitar l'herència a les infantes Elena i Cristina i que patrimoni de més de dos mil milions d'euros no passés per la Hisenda Pública. Va concedir les seves memòries a una periodista francesa i algú va filtrar les fotografies que corroboren la seva relació extramatrimonial amb Bárbara Rey. A més, recentment li haurien denunciat cinc fiscals jubilats.

Felip VI no vol Joan Carles I a Madrid aquest Nadal. Haurà de reunir-se amb la família en un altre lloc, com Ginebra. Tanmateix, l'emèrit planta cara al seu fill i desobeeix algunes de les seves ordres. Igual que va voler estar en alguns actes importants per a la corona com la jura de bandera de Leonor o la Constitució, també vol ser present en uns actes que s'oficialitzaran l'any vinent per recordar la mort de Francisco Franco.

Felip VI i Joan Carles I
Felip VI i Joan Carles I

El Govern no vol que Felip VI i Juan Carlos es trobin en aquest acte

Ara per ara, el Govern encara no ha decidit convidar Joan Carles I perquè creu que serà un escàndol. A més que l'esdeveniment ja per si mateix serà polèmic en commemorar el 50 aniversari de la mort d'un dictador, Felip VI acudirà a l'acte, o almenys ha rebut la invitació i es veuria les cares amb Joan Carles I públicament. Això afectaria la imatge de la monarquia. Sembla que l'executiu portarà aquest assumpte amb la discreció més absoluta. Segons 'Monarquia Confidencial', és un tema que està portant només Pedro Sánchez, no s'ha filtrat absolutament res, no hi ha gens de pressa.

L'actual Govern creu que seria molt estrany no convidar la persona més important de la transició. De fet, després de Franco, la figura que la va substituir va ser la de Joan Carles I, encara que en aquesta ocasió en una democràcia.

Partits polítics com PP, Vox o UPN exigeixen la presència de Joan Carles I en aquest acte. No obstant això, partits polítics com el PSOE rebutgen la presència de l'emèrit. Sumar recorda els últims escàndols del pare de Felip VI al final del seu regnat, amb les dues regularitzacions fiscals realitzades a la Hisenda Pública.

El Govern creu que l'acte en qüestió ja pot ser polèmic per si mateix, i no vol tirar més llenya al foc amb la presència de Joan Carles I, que acapararia tota l'atenció mediàtica. Es tem que un acte com aquest pugui tirar per terra la imatge de l'actual monarquia, molt més moderna i renovada.

Joan Carles I i Franco EFE
Joan Carles I i Franco / EFE