El rei emèrit Joan Carles I ha pres mesures dràstiques per garantir que la seva fortuna quedi en ordre abans de la seva mort. Amb un patrimoni estimat en 1.800 milions d'euros, compost per herències, donacions i operacions financeres dutes a terme al llarg de la seva vida, l'exmonarca ha optat per desfer-se d'una part significativa dels seus actius immobiliaris. L'estratègia és clara: convertir béns immobles en diners líquids per facilitar la seva transmissió a les seves hereves sense complicacions fiscals ni interferències de l'Estat espanyol.

Segons fonts properes, més de 40 propietats situades en punts clau de Madrid i Barcelona han estat posades a la venda en els últims mesos. L'operació, segons va informar Vozpópuli, ha estat dirigida per la infanta Elena, amb el suport de Nicolás Murga, exmilitar i home de confiança del monarca. Aquesta venda massiva forma part d'un pla acuradament dissenyat per evitar futurs litigis o investigacions sobre l'origen i gestió de la fortuna del rei emèrit.

Joan Carles I converteix les seves propietats en diners per canalitzar-lo a través de la seva fundació

Una de les principals raons darrere d'aquesta liquidació de béns és la complexa estructura legal i fiscal en la qual es troben aquests actius. Moltes de les propietats estaven registrades a nom de tercers, inclosos amics propers del monarca, el que podria generar problemes en el moment de la successió. La intenció de Joan Carles I és deixar tot resolt abans que el seu estat de salut es deteriori encara més, evitant qualsevol bloqueig legal o intervenció d'Hisenda.

Juan Carlos Elena EP
Juan Carlos Elena EP

Per dur a terme aquesta tasca amb la màxima discreció, gran part de la gestió s'ha realitzat des de l'estranger. A través d'una fundació a Abu Dhabi, on el rei emèrit resideix des de 2020, s'han dissenyat les estratègies per canalitzar els ingressos d'aquestes vendes i assegurar que els diners arribin a les seves filles, les infantes Elena i Cristina, sense inconvenients fiscals. Ambdues figuren comom a patrones d'aquesta entitat, la qual cosa els permet rebre els fons sense necessitat de tributar a Espanya.

Objectiu: que el fisc espanyol no toqui ni un euro

El rol de Nicolás Murga ha estat fonamental en aquesta operació. Des de fa anys, Murga s'ha encarregat de gestionar diferents aspectes de la vida financera de Joan Carles I, assegurant que cada moviment es realitzi amb la màxima discreció. El seu paper ha estat clau en la venda d'aquests immobles, coordinant transaccions i gestionant documentació en diferents països europeus, com França i Suïssa, on la família reial ha mantingut reunions privades per formalitzar aquests acords.

Joan Carles, Elena, Froilán, Victòria, Cristina i Juan / GTRES
Joan Carles, Elena, Froilán, Victòria, Cristina i Juan / GTRES

Aquesta estratègia de venda i conversió en diners líquids no només busca optimitzar la successió del patrimoni, sinó també reduir qualsevol risc d'escàndol financer, així com evitar que l'Agència Tributària espanyola posi mà. És coneguda l'animadversió que té l'emèrit a pagar impostos, encara que sigui al país on va regnar, en el qual vol morir i al qual diu que tant estima.