Felip i Letícia es trobaven profundament cansats de les constants controvèrsies que envoltaven Joan Carles I, el comportament del qual estava posant en perill l'estabilitat de la monarquia espanyola. Les successives polèmiques entorn del rei emèrit amenaçaven de soscavar la institució, motiu pel qual, després del seu últim enfrontament amb Corinna Larsen, els actuals monarques van decidir que era imprescindible prendre mesures dràstiques. En un intent per protegir la corona, van optar per enviar-lo a l'exili, tal com el 2014 l'havien obligat a abdicar. La reina Letícia, especialment, està decidida a evitar que res no interfereixi amb el futur regnat de la seva filla Elionor.

Juan Carlos|Joan Carles surt del cotxe
Joan Carles surt del cotxe

Han transcorregut ja dos anys des que Joan Carles I es va instal·lar a Abu Dhabi, on actualment comparteix la seva residència amb Froilán. Durant aquest temps, ha comptat únicament amb la companyia d'alguns amics propers i el personal encarregat de garantir la seva seguretat. Tanmateix, l'emèrit fa l'efecte d'estar envellint ràpidament i de trobar-se cada vegada més sol, almenys de manera pública, la qual cosa resulta una dura humiliació per a algú que va ser rei.

L'últim any, Joan Carles I va assistir a dos importants funerals: el de la reina Isabel II d'Anglaterra, qui va ostentar un regnat excepcionalment llarg, i el del seu cunyat Constantí de Grècia. Ambdós esdeveniments van marcar profundament a l'emèrit, ja que Isabel II va morir als 96 anys i Constantí als 82, edats que reflecteixen l'etapa avançada en la qual ell mateix es troba. Conscient que el seu temps és limitat, està cada vegada més preocupat pel seu llegat i per les circumstàncies que envoltaran la seva mort. Encara que la seva salut ha estat fràgil durant l'última dècada, especialment a causa de problemes al maluc, Joan Carles prefereix evitar l'ús d'una cadira de rodes en públic, malgrat les recomanacions mèdiques.

A Joan Carles I li preocupa on serà enterrat

Un dels temes que més l'inquieta és el seu futur funeral. Encara que no hi ha indicis que la seva mort sigui imminent, l'emèrit ja reflexiona sobre aquest moment i té clar que no desitja morir lluny del seu país ni de la seva família. Malgrat el seu desig de tornar a Espanya per passar allà els seus últims dies, Felip VI es resisteix a obrir-li les portes fins que no es produeixi un canvi a l'escenari polític.

D'altra banda, no és clar on serà enterrat Joan Carles I, ja que el Panteó de Reis a El Escorial és completament ocupat. Encara que una possible solució seria construir una nova cripta subterrània connectada a l'actual, aquesta idea encara es troba en una fase preliminar dins de Patrimoni Nacional.

Marina Fernández, directora de Comunicació del Grup Escola Internacional de Protocol, ha compartit a El Español dues alternatives viables per al lloc d'enterrament. La primera opció és la catedral de l'Almudena, un lloc significatiu al cor de Madrid, on podrien retre's els honors que mereix un exrei. La segona alternativa suggereix la possibilitat d'habilitar un espai específic dins del Palau Reial.

Joan Carles a Espanya