Joan Carles I no pensa quedar-se per tota la vida en els Emirats Àrabs, no obstant això, en aquests moments és una cosa que el beneficia. En viure fora d'Espanya no ha de declarar els seus diners a l'Agència Tributària. El règim fiscal d'Abu Dhabi beneficia les grans fortunes com la seva, de 2 mil milions d'euros. Després de diverses polèmiques, i amb tal de protegir la imatge de la corona, Felip VI va decidir exiliar el seu pare a milers de quilòmetres d'Espanya. Ja han passat més de tres anys i el marit de la reina Sofia ja ha expressat el seu desig de tornar. Sap perfectament que no podria quedar-se a viure a Zarzuela mai més, ni tan sols a Madrid, encara que la infanta Elena li ha cedit el seu pis en nombroses ocasions. El seu destí seria Sanxenxo. De fet, ja ha mirat alguna casa pels voltants de la de Pedro Campos, el seu gran amic. Busca un lloc discret, íntim i d'un accés impossible.

Juan Carlos Bribon
Juan Carlos Bribon

L'emèrit va tenir més ganes de tornar a Espanya quan va assistir al funeral de la reina Isabel II i al de Constantino de Grècia. Sap que és més gran i que té diversos problemes de salut. En els seus últims anys de vida desitja ser a prop dels seus i del seu país. Seria un deshonor per a ell i per al seu fill. Al pare de Felip VI li agrada cuidar-se i intenta que no es vegi cap símptoma de mala salut. Odia que se li vegi en cadira de rodes, un element que utilitza de tant en tant, especialment en moments en què ha d'estar massa temps dempeus. En el casament del príncep de Jordània es va filtrar una fotografia on se li pot veure amb ella. També se li ha vist amb crosses o agafat del braç del seu personal de confiança.

Juan Carlos vol tenir un funeral a l'altura

Joan Carles I té clar que vol enterrar-se al panteó dels Borbons al costat de la seva família. No obstant això, no hi ha lloc. A diferència de la reina Sofia, que vol ser incinerada i que es llancin les seves cendres al mar Egeu que la va veure néixer, l'emèrit vol un funeral amb magnificència com a homenatge al seu regnat. Vol que tot Espanya plori la seva mort. Hi hagi un dia de descans per la seva mort i tothom que desitja pugui assistir a la seva capella ardent a donar-li l'últim adeu.

Joan Carles I efe
Joan Carles I efe

Vol un enterrament a l'altura del de la reina Isabel II, o com el seu pare, Juan de Borbón, enterrat al Reial Monestir de San Lorenzo del Escorial. El seu fèretre es va desplaçar també en un armó d'artilleria i la comitiva va sortir del Palau Reial. Se li va realitzar una missa-funeral a l'església de San Jerónimo el Real, en la qual van participar centenars de ciutadans.

Es desconeix que succeirà amb Juan Carlos ara que ha estat desterrat. És probable que no tingui aquest funeral que es va imaginar al seu dia i sigui una mica més discret i familiar. Com s'estableix en el protocol, l'enterrament de Juan Carlos comptarà amb honors militars, ja que a l'emèrit no se li tracta com a rei per la seva abdicació, sinó com a Príncep d'Astúries. Si fos rei es llançarien cinc canons el dia de la seva mort i tots els dies, a punta de dia i a l'ocàs, fins al dia del seu enterrament. Les salves tampoc no s'escoltarien a causa de la seva condició.

És el Govern actual en aquell moment el que li doni un rang d'Estat, la família reial pot fer un funeral íntim, sol amb la família i amics més propers. Els honors militars no podrien faltar perquè són obligats.