Tard o d'hora, Joan Carles I haurà de tornar a Espanya, perquè seria un deshonor per a la corona i per a Felip VI que morís a milers de quilòmetres i fos repatriat. Tanmateix, l'emèrit continua en el focus mediàtic cada vegada que posa un peu al seu país, i la Hisenda Pública li va darrere, ara mateix el seu milionari patrimoni està fora de les mans de l'Agència Tributària i això és un alleujament per a ell. Llocs com Abu Dhabi ofereixen beneficis fiscals a grans patrimonis com el seu, la qual cosa el converteix en una destinació ideal per a ell. De la mateixa manera, Suïssa és una altra opció atractiva, raó per la qual no es descarta que passi els seus últims anys a Ginebra juntament amb la infanta Cristina.
Malgrat això, és probable que Joan Carles torni ocasionalment a Madrid, tal com ha fet en els últims anys. Com que no s'enfronta actualment a cap acusació legal, pot moure's amb llibertat sense necessitat de donar explicacions a la Casa Reial ni als actuals monarques.
Quant al que passarà quan l'exrei mori, tot sembla estar acuradament planificat. Algunes persones consideren que hauria de residir a Espanya o almenys en un país proper, ja que la seva permanència a l'estranger podria ser vista com un deshonor per a Felip VI i la institució monàrquica. No obstant això, la Casa Reial no ha emès cap declaració sobre això. El que sí que se sap és que Joan Carles ha organitzat els seus assumptes financers amb temps. El 2023, va vendre les seves últimes propietats a Catalunya i el País Basc, per tal de simplificar la situació per a les seves filles, les infantes Elena i Cristina, que seran els seus principals hereus. Es pot recordar que Felip VI va renunciar públicament a l'herència del seu pare després de la controvèrsia que va envoltar les seves activitats financeres.
L'antic monarca ha viatjat en repetides ocasions a Suïssa per diferents motius. Un d'ells ha estat la gestió del divorci de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, però també ha utilitzat aquests desplaçaments per modificar el seu testament, el qual es troba registrat en una notaria de Lausana. Durant les seves visites més recents, ha realitzat ajustaments per definir amb claredat com es distribuirà el seu patrimoni entre els seus fills després de la seva mort.
Felip VI cobraria l'herència de Joan Carles I a través de la reina Sofia
Les principals beneficiàries de la seva herència seran les infantes Cristina i Elena. La primera, en residir a Suïssa, no tindrà dificultats per rebre la seva part sense necessitat de declarar-la a Espanya. D'altra banda, Elena, que té residència fiscal en territori espanyol, haurà de tributar l'herència al país. No obstant això, s'han pres mesurades amb l'objectiu de minimitzar la quantitat de diners que podria acabar a les arques públiques espanyoles.
Un dels moviments estratègics recents ha estat el trasllat de Froilán a Abu Dhabi. Lluny de ser una simple maniobra per allunyar-lo de polèmiques, la seva estada en aquest país respon a un propòsit més concret: servir com a mitjancer en la gestió de la fortuna familiar. Actualment, s'està promovent la idea que Victoria Federica segueixi el mateix camí. Segons el planejat, ells rebrien els fons mentre que la seva mare, la infanta Elena, assumiria el paper d'administradora, reproduint així el model de gestió econòmica del seu avi.
Quant a Felip VI, la seva situació respecte a l'herència continua sent incerta. Encara que el 2020 va anunciar públicament la seva renúncia a la fortuna del seu pare, el cas és que no podrà formalitzar aquesta decisió fins que Joan Carles mori. Tanmateix, ha instruït expressament que el seu nom no aparegui al testament.
Finalment, hi ha dos detalls que han cridat l'atenció entorn de la distribució de l'herència: ni la princesa Elionor ni la infanta Sofia no rebran cap part del llegat econòmic del seu avi. Però sí que rebrà una part la reina Sofia en cas de morir després d'ell, i Felip VI no ha renunciat a l'herència de la seva mare, per tant, tant ell com les seves filles realment rebrien diners de Joan Carles I.