Els últims anys han estat turbulents per a la monarquia espanyola, especialment des que Joan Carles I es va veure embolicat en múltiples polèmiques, com l'assassinat premeditat d'elefants, les seves infidelitats i humiliacions a la reina Sofia o l'escàndol de les targetes Black. La resposta del seu fill, Felip VI, va ser renunciar públicament a l'herència del seu pare en un esforç per preservar la imatge de la corona. Tanmateix, recents revelacions han posat al descobert un secret guardat gelosament per la família reial.

S'ha destapat un suposat amagatall de diners en Zarzuela, on Joan Carles I hauria ocultat una màquina per comptar bitllets. Es diu que el rei emèrit utilitzava aquests diners per a diverses finalitats, incloent despeses personals dels seus descendents Felip, Elena, Cristina o els seus fills, i fins i tot la mateixa reina Letícia.

Descendents de Joan Carles I i Letícia han fet ús dels diners en efectiu que entrava il·lícitament en Zarzuela

Aparentment, aquests diners en efectiu es transferien amb "protecció diplomàtica", utilitzant la base aèria de Torrejón de Ardoz per entrar a Espanya evitant qualsevol escrutini. Les quantitats de diners involucrades són sorprenents, amb el rei emèrit transportant fins a "cinc milions" en efectiu a la seva maleta durant els seus viatges llocs com Abu Dhabi o tornant d'esdeveniments com els Grans Premis de Fórmula 1.

Juan Carlos avió tornada|volta Abu Dhabi Europa Press
Joan Carles pujant a un avió camí d'Abu Dhabi Europa Press

Aquestes sumes s'utilitzarien per pagar despeses personals i familiars, sent lliurades fins i tot a Felip VI, que s'ha queixat en el passat de la insuficiència de la seva assignació mensual. Entre els beneficiaris d'aquests fons hi havia Letícia, que suposadament rebia feixos de bitllets del seu sogre per realitzar compres a l'exclusiu carrer Serrano de Madrid. Aquesta revelació dona llum sobre la complexa xarxa de transaccions financeres dins de la família reial, mostrant com Joan Carles I utilitzava la seva posició i recursos per influir en la vida dels seus descendents.

Més ombres que llueixes malgrat l'intent de transparència

Les implicacions d'aquests actes han despertat crítiques i controvèrsies, amb algunes persones, com Jaime del Burgo, expressant la seva indignació a les xarxes socials. Del Burgo ha promès revelar tota la veritat per desacreditar la família Borbó i evitar que tornin a regnar a Espanya. Les seves paraules denoten una profunda animositat cap a la monarquia, que qualifica de "merda", "usurpadors" i "indignes", entre altres qualificatius.

Aquest escàndol, a més, qüestiona una vegada més la integritat i transparència de la família reial espanyola, així com sobre l'efectivitat de les mesures preses per Felip VI per restaurar la confiança en la institució monàrquica o si la seva renúncia a l'herència no és més que un paperot. De fet, de moment ho és, ja que Felip no pot renunciar a l'esmentada herència fins que mori l'emèrit.